Türkiye’nin Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın 2009 yılında oluşturduğu BRICS’e üyelik başvurusunda bulunduğuna ilişkin haberlerin ardından Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından resmî açıklama geldi. Açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya’ya bağlı Tataristan’ın Kazan kentinde yapılacak BRICS Zirvesi'ne katılacağı doğrulandı.

"TÜRKİYE'NİN BAŞVURUSUNU DEĞERLENDİRECEĞİZ"

Öte yandan Rusya Devlet Başkan Yardı bir açıklama da Rusya tarafından geldi. Rus haber ajansı RIA Novosti’nin haberine göre Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov, Türkiye’nin BRICS’e tam üyelik için başvurduğunu ve bunun değerlendirmeye alındığını söyledi. Uşakov, Türkiye’nin BRICS’e dahil olmak için resmî başvuru yaptığını söyledi. Rusya’nın Vladivostok kentinde düzenlenen 9. Doğu Ekonomik Forumu'nda gazetecilere açıklama yapan Uşakov, "Türkiye tam katılım için başvuruda bulundu, değerlendireceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a BRICS daveti geldi: Başvuru yapan ilk NATO ülkesi! Cumhurbaşkanı Erdoğan’a BRICS daveti geldi: Başvuru yapan ilk NATO ülkesi!

“SÜREÇ DEVAM EDİYOR”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik dün yaptığı basın toplantısında, Türkiye’nin BRICS’e tam üyelik için açık niyetli olduğunu söylemiş, "Süreç devam ediyor, somut gelişme olursa paylaşırız" demişti. 

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu sene Çin'de yaptığı görüşmelerde Türkiye'nin BRICS'e katılmak istediğini ve bu organizasyonun AB'ye karşı iyi bir alternatif olabileceğini söylemişti. Fidan, AB ile Gümrük Birliği'ne sahip Türkiye'nin BRICS gibi farklı platformlarda çeşitli ortaklarla yeni işbirliği fırsatlarını aramaya devam ettiğini kaydederek, Rusya'da düzenlenmesi planlanan BRICS toplantısına da katılacağını belirtmişti. Çin kaynakları da Bakan Fidan'ın “Elbette BRICS üyesi olmak istiyoruz. Bu yıl işlerin nasıl gideceğini göreceğiz” ifadelerini kullandığını belirtmişti. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bunun üzerine 6 Haziran'da bir açıklama yaparak, Türkiye'nin BRICS grubuna katılmak istediğini belirten Fidan'ın sözlerini değerlendirmişti. Rossiya 24 televizyonuna demeç veren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Birliğin kapılarının açık olduğunu biliyorsunuz. Belirli kriterler var, bunlar ülkelerin bir elitler kulübüne değil, karşılıklı saygıya dayalı birliğe üye olma arzusuyla uyumlu olmalıdır" demişti. BRICS'in halihazırda genişleme deneyimine sahip olduğunu anımsatan Zaharova, yeni üyelerin kendilerini çok konforlu hissedeceği mesajını vermişti.

BRICS NEDİR?

Gelişmekte olan ülkelerden Brezilya (Brazil), Rusya (Russia), Hindistan(India) ve Çin(China) 2006'da "BRIC" grubunu kurmuştu. Amaç, uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını istemeleri olurken, grup adını bu ülkelerin İngilizce baş harflerinden aldı. 2011'de Güney Afrika'nın (South Africa) da katılmasıyla grubun adı "BRICS" oldu. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak 2024’te BRICS'e katılırken, Arjantin kendisine yapılan çağrıdan sonra üyelik davetini reddetti. Grubun genişleyen hali için herhangi bir isim güncellemesi açıklanmazken, grubun adının "BRICS+" olabileceği düşünülüyor. BRICS ülkeleri yıllık zirve toplantıları yaparak, kararlar alıyor ve üye ülkeler sırayla, bir yıllığına dönem başkanı oluyor. BRICS'in amacı, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarındaki yerleşmiş yapıyı geliştirmek ve gelişmekte olan ekonomilere daha fazla “temsil ve söz hakkı verilmesini sağlamak” olurken, 2014 yılında 250 milyar dolar sermayeyle Yeni Kalkınma Bankası’nı (NBD) kurdular.