Yaşam

Dünya İnsani Dayanışma Derneği Bitlis’te: 30 köyde psikososyal destek çalışması

Dünya İnsani Dayanışma Derneği, Bitlis’teki yeni ilkokulun açılış hazırlıkları kapsamında köylerde travma ve aile odaklı atölyeler düzenledi. 30 köyde gerçekleştirilen çalışmalarda çocuklar ve yetişkinlerle psikososyal destek faaliyetleri yürütüldü.

Abone Ol

Dünya İnsani Dayanışma Derneği, Bitlis’te açacağı ilkokul öncesinde köylerde travma ve aile odaklı atölyeler düzenleyerek çocuklar ve yetişkinlerle buluştu. Çalışmalar kapsamında 30 köyde 1276 çocuk ve ergen, 242 kadın ve 39 erkekle görüşüldü.

KAPSAMLI ÇALIŞMA YAPILDI

Dünya İnsani Dayanışma Derneği (World Human Relief), Bitlis’in Yolalan ilçesinde açacağı ilkokul öncesi, köylerde psikososyal destek çalışmalarına ağırlık verdi. Derneğin gönüllüleri, toplamda 30 köyde 1276 çocuk, 242 kadın ve 39 erkek ile görüşerek travma ve aile odaklı atölyeler gerçekleştirdi. Atölyelerde, çocuk cinsel istismarını önleme, şiddetsiz iletişim, cinsel sağlık ve üreme, madde bağımlılığı gibi önemli konular ele alındı.

KADIN VE ÇOCUK ATÖLYELERİ

Çocuklara yönelik çalışmalarda, cinsel istismarın önlenmesi, özel bölgelerinin tanınması ve olası istismar durumlarında ne yapmaları gerektiği üzerine eğitimler verildi. Aynı zamanda çocukların ruh sağlığını korumak amacıyla duygu atölyeleri düzenlendi. Yetişkin kadınlarla ise üreme sağlığı, meme ve rahim ağzı kanseri gibi konular üzerinde durularak, şiddetsiz iletişim yolları hakkında bilinçlendirme yapıldı. Ayrıca, erken yaşta evlenmiş kadınlarla travmaya duyarlı atölyeler gerçekleştirildi.

ZORBALIK VE MADDE BAĞIMLILIĞI

Ergenlerle yapılan atölyelerde akran zorbalığı, madde bağımlılığı ve şiddetsiz iletişim gibi konular işlenerek, gençlerin ev içi problemlerle baş etme becerilerini güçlendirmeye yönelik çalışmalar yürütüldü. Bu atölyeler, gençlerin akran dayanışmasını güçlendirmeyi ve olası bir madde kullanımı durumunda önleyici çalışmalar yapmayı amaçladı.

ŞİDDET VE TRAVMA İLE MÜCADELE

Daha önce birçok bölgede benzer çalışmalar gerçekleştiren Dünya İnsani Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Doç. Dr. Ayten Zara, projelerinin amacını “Eğitimle yoksulluğun ve şiddetin üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz. Barışçıl bir insanlık umuduyla, şiddet ve travmanın her türüyle mücadele ediyoruz” sözleriyle ifade etti. Bu çalışmalar, bölgedeki toplumun güçlendirilmesine katkı sağlarken, özellikle çocukların ve kadınların ruh sağlığını korumaya yönelik sürdürülebilir çözümler sunmayı hedefliyor.