Dünya

Dünyadan 21 günlük acil ateşkes çağrısı: Mavi Hat felaketin eşiğinde!

İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 356’ncı gününde Tel Aviv’in odağını Lübnan’a çevirmiş durumda… Kesintisiz soykırım saldırılarına son verilmesi için başta ABD ve Fransa olmak üzere AB ülkeleri 21 günlük ateşkes çağrısında bulundu. Beyrut olumlu yanıt verirken Tel Aviv olumlu bakmadıklarını açıkladı. İsrail ordusu ise Hizbullah'a ait 75 noktanın vurulduğunu açıkladı.

Abone Ol

İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 356’ncı gününde Tel Aviv odağındaki Lübnan’da soykırım saldırılarına devam ederken ABD ve Fransa’nın öncülük ettiği, Avrupa Birliği (AB) ile 8 ülkeyi daha bir araya getiren ortak açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye alan açılması için 21 günlük acil ateşkes çağrısı yapıldı. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD ile Fransa'nın, İsrail-Lübnan sınırında bir ateşkes çağrısı konusunda mutabık kaldığı ve bu yöndeki ortak açıklamaya AB, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de (BAE) katıldığı bildirildi. Lübnan haber ajansı NNA’nın haberine göre Lübnan Başbakanı Necib Mikati, 21 günlük ateşkes çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken, Başbakan Netanyahu böyle bir girişimin olmayacağını söyledi.

HİZBULLAH, TEL AVİV’İ VURAN FÜZEYİ GÖSTERDİ

Öte yandan Hizbullah’ın medya ofisi, Tel Aviv’e düzenlenen saldırılarda kullanılan “Qader 1” adlı balistik füzenin görüntülerini paylaştı. Bu füze hava savunma sistemleri tarafından engellenmeden önce İsrail’in başkentine ulaşan ilk füze olmuştu. Hizbullah yaptığı açıklamada "İslami Direniş, 25 Eylül Çarşamba günü saat 06:30'da Tel Aviv yakınlarındaki Mossad karargahını hedef alan bir balistik füze fırlattı. Bu karargâh liderlerimize düzenlenen suikast ve Lübnan'da çağrı cihazlarına gerçekleştirilen saldırılardan sorumludur” ifadesinde bulundu.

“İRAN, HİZBULLAH’I HER ZAMAN DESTEKLEYECEK”

Bununla birlikte İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi’den de Hizbullah’ı her zaman destekleyeceklerine dair kritik bir açıklama geldi. Irakçi “"Bölge tam ölçekli bir felaketin eşiğinde. Kontrol altına alınmazsa dünya felaket sonuçlarla karşı karşıya kalacak. İran çatışmaların tırmanması durumunda her türlü imkanla Lübnan halkının yanında olacak" diye konuştu. Öte yandan Irakçi, Birleşmiş Milletler’de düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada İsrail'in her türlü kırmızı çizgiyi aştığını vurgulamış BM Güvenlik Konseyi'nin barış ve istikrarı yeniden sağlamak için müdahale etmesi gerektiğini söylemişti.

“TAM TEŞEKKÜLLÜ BİR SALDIRI”

Ortadoğu’da her geçen gün şiddetini artıran gerilime dair yorumda bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Fransa'nın talebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Lübnan konulu acil oturumda konuştu. Abdulati, "Şu anda Lübnan'da tanık olduğumuz şey, tam teşekküllü bir saldırıdır ve Birleşmiş Milletler'in kurucu üyesi olan bir devletin egemenliğinin açık bir ihlalidir” dedi.

“BM GÜVENLİK KONSEYİ’NİN BAŞARISIZLIĞI”

Abdulati, İsrail'in, Birleşmiş Milletler Şartı'nı uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk hükümlerini tamamen ihlal ederek Lübnan'a düzenlediği saldırılarının yüzlerce kişinin ölümüne, binlerce yaralanmaya neden olduğunu ve on binlerce Lübnan vatandaşını zorla yerinden etmeye zorladığını kaydetti. Mısırlı bakan, "Lübnan'ın şu anda yaşadığı trajedinin, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze Şeridi'nde bir yıldır süren savaşı durdurma sorumluluğunu yerine getirmedeki utanç verici başarısızlığının kaçınılmaz bir sonucu" olduğunu vurguladı.

TEL AVİV, LÜBNAN’DA 75 NOKTAYI VURDU

Bunun yanısıra İsrail savaş uçakları Lübnan’ı vurmaya devam ediyor. İsrail ordusu Lübnan'da Hizbullah'a ait 75 noktanın vurulduğunu aktarırken Bekaa bölgesindeki bir kasabaya düzenlenen saldırılarda 9 kişi hayatını kaybederken 11 kişi de yaralandı. NNA’nın haberine göre İsrail savaş uçaklarının, Baalbek el-Hurmul Valiliği'nin Baalbek ilçesine bağlı Yunin kasabasına da hava saldırısı düzenlediği belirtildi. Haberde, hava saldırısında ölen veya yaralananların olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail ordusu düğmeye bastı: Lübnan'a geniş çaplı hava saldırısı başlatıldı! İsrail ordusu düğmeye bastı: Lübnan'a geniş çaplı hava saldırısı başlatıldı!

ABBAS, ABD TEMASLARINI SÜRDÜRÜYOR

İsrail öte yandan Gazze’deki saldırılarına da kesintisiz devam ediyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 79’uncu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere geldiği ABD’de Bulgaristan Devlet Başkanı Rumen Radev, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Hollanda Başbakanı Dick Schoof 'un da aralarında bulunduğu liderlerle bir araya geldi. Görüşmelerde, Gazze Şeridi'ndeki ateşkes çabaları, insani yardımın girişi, yerinden edilenlere barınma sağlanması, İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi ve Kudüs dahil işgal altındaki Batı Şeria'daki gerilimin durdurulması konuları ele alındı.

FİLİSTİN’İ TANIMA ÇAĞRISI

"Bölgede güvenlik ve barışın sağlanmasına yönelik çabaların desteklenmesine katkıda bulunmak amacıyla Filistin Devleti'nin tanınması" çağrısında bulunan Filistinli lider, uluslararası meşruiyet kararlarına ve Arap Barış Girişimi'ne dayanan siyasi bir süreç başlatmaya hazırlık amacıyla Filistin'in BM'ye tam üyelik elde etme çabalarının desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Abbas, "İsrail'i, uluslararası meşruiyet ve uluslararası mahkemelerin kararlarına saygı göstermeye zorlamak için" uluslararası çaba gerektiğine dikkati çekti.