İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 355’inci gününde Reuters haber ajansının aktardığına göre İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine ve Bekaa bölgesine kapsamlı hava saldırısı gerçekleştirdiklerini açıkladı. Lübnan Sağlıklı Bakanlığı saldırılarda 22 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Hizbullah ise İsrail'in kuzeyine roket saldırısı başlattı.

HİZBULLAH'TAN İRAN'A ÇAĞRI

Amerikan merkezli Axios haber sitesi çok kritik bir iddiada bulundu. Axios’un iki İsrailli yetkili ve bir Batılı diplomata dayandırdığı haberine göre Mavi Hat’ta yaşanan Tel Aviv ile Hizbullah arasındaki gerilimin günden güne şiddetlenmesinin ardından Hizbullah, İran’a İsrail’e karşı saldırıda bulunma çağrısında bulundu. Ancak İsrailli yetkililere göre İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan şu an Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katıldığı için New York’ta bulunması sebebiyle İsrail’e saldırı düzenlemek için zamanlamanın doğru olmadığını söylüyor.

“TUZAĞA DÜŞMEYECEĞİZ”

Pezeşkiyan dün New York'ta gazetecilere verdiği röportajda bölgede daha geniş çaplı bir savaş isteyen tarafın İsrail olduğunu, İsrail'in İran'ı kışkırttığını ancak böyle bir "tuzağa" düşmeyeceklerini söyledi. Ancak koşullar kendilerini tehdit edecek boyuta geldiğinde olası bir müdahaleden çekinmeyeceklerini belirten İranlı lider, Lübnan'ın İsrail'in elinde başka bir Gazze olmasına izin veremeyeceklerini dile getirerek "Hizbullah bunu tek başına yapamaz. Hizbullah, Batılı ülkelerin, Avrupa ülkelerinin ve ABD'nin en gelişmiş silahlarla desteklediği bir rejime karşı tek başına duramaz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM konuşmasında İsrail temsilcileri şekilden şekle girdi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM konuşmasında İsrail temsilcileri şekilden şekle girdi

“İRAN, HANİYE’NİN İNTİKAMINI ALMADI”

İran'ın Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran’da uğradığı suikasta cevap vereceğini söylediğini ancak hala herhangi bir misilleme saldırısı gerçekleştirmediğini hatırlatan Axios haberinde " İran'ın İsrail'e doğrudan saldırması bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak ve muhtemelen ABD'yi daha aktif bir çatışmaya çekecektir” ifadesinde bulundu. Bunun yanısıra Pezeşkiyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ise İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının cevapsız kalmaması gerektiğini belirterek, bölgede olası bir tırmanış konusunda uyararak "Uluslararası toplumun şiddeti derhal durdurması, Gazze'de kalıcı bir ateşkes sağlaması ve İsrail'in Lübnan'daki barbarlığına son vermesi zorunludur” dedi.

“ESİR TAKASI ÇIKMAZA GİRDİ”

Öte yandan İsrail merkezli Kanal 12 televizyonu, Tel Aviv ordusunda görevli General Alon’dan edindiği bilgileri aktararak Gazze’deki İsrailli esirlerin aileleriyle görüşerek şu aşamadan sonra artık müzakerelerin “çıkmaza girdiği” bilgisini paylaştı. Şu anda herhangi bir anlaşmanın olmadığını söyleyen Alon, taraflar arasında “çok büyük anlaşmazlıkların” olduğunu söyledi. Görüşme sırasında esirlerin ailelerinden bir temsilcinin, "Anlaşmaya varmak için bir zaman çerçevesi belirleyebilir misiniz?" sorusuna Alon, "Yapamam” yanıtını verdi.

ABD Başkanı Biden'dan BM'de ateşkes çağrısı: Gazze'de savaş sona ermeli! ABD Başkanı Biden'dan BM'de ateşkes çağrısı: Gazze'de savaş sona ermeli!

“DÖRT AY DAHA ANLAŞMA OLMAYACAK”

Bunun üzerine esirlerin ailelerinden başka bir temsilci, "Belirli bir takvim yoksa, bu da kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin gölgesinde dört ay daha anlaşma olmayacağı anlamına geliyor" diye konuştu. Mısır ve Katar'ın arabuluculuğu ve ABD'nin desteğiyle, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasına varmak için aylardan beri dolaylı müzakereler yürütülüyor. Ayrıca İsrail cezaevlerinde en az 9 bin 500 Filistinli bulunurken Gazze Şeridi'nde 101 İsrailli esir olduğu tahmin ediliyor.

"KARA SALDIRISINA HEVESLİ DEĞİLİZ"

İsrail’in Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Danny Danon, New York’ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Danon, Tel Aviv’in geçmişte Beyrut’a karşı saldırı deneyimlerinin bulunduğunu hatırlattı ancak şu an yeni bir cepheyi kaldıracak güçleri olmadığını söyledi.  Danon “Kara saldırısı başlatmaya hevesli değiliz. Evlatlarımızı yabancı bir ülkede savaşmaya göndermek istemiyoruz” diye konuştu.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Gazze, ikinci bir Batı Şeria olabilir AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Gazze, ikinci bir Batı Şeria olabilir

“SİVİLLERİ KORUYACAĞIZ”

Diğer taraftan İsrail'deki sivilleri koruma konusunda kararlı olduklarını belirten Danon, "Diplomatik çözüm tercih ediyoruz. Eğer bu işe yaramazsa karşı tarafa ciddi olduğumuzu göstermek için başka metotlar kullanabiliriz” diye konuştu. İnsanların kuzeye dönebilmesi için gereken her şeyi yapmaya hazır olduklarını, amacın barış ve sükûnet sağlamak olduğunu savundu.

“FETİH VE HAMAS, KAHİRE’DE BULUŞACAK”

Bunun yanısıra Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Fetih Hareketi ve Hamas'ın yakında Mısır'ın başkenti Kahire'de görüşeceğini söyledi. Başbakan Mustafa, Katar merkezli Al Jazeera kanalına açıklamalarda bulundu. Bugün, bir sonraki aşamada Gazzelilere hizmet etmek amacıyla, durumun daha iyi düzenlenmesine yardımcı olacak bazı anlaşmalara varmak için Fetih ile Hamas arasında bir toplantı yapılmasının konuşulduğunu aktaran Mustafa, görüşmenin yakında Kahire'de gerçekleşeceğini ve daha sonra diğer grupları da içerecek şekilde genişleyebileceğini söyledi.