Maymun çiçeği (mpox) virüsünün bulaşma yolları konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, virüsün deri lezyonları, vücut sıvıları ve uzun süreli solunum damlacıklarıyla bulaşabileceğini belirtti. Yılancıoğlu, klorlanmış havuz suları gibi dezenfekte edilmiş ortamlarda virüsün yaşama şansının düşük olduğunu, ancak cilt lezyonlarına sahip biriyle doğrudan temasın bulaşma riskini artırabileceğini söyledi.

YÜZME HAVUZUNDAKİ RİSK

Yılancıoğlu, "Yüzme havuzlarındaki klor seviyeleri, virüsü etkisiz hale getirir. Bu nedenle, uygun şekilde bakımı yapılan havuzlarda bulaşma riski oldukça düşüktür," dedi. Ancak, lezyonları olan kişilerle doğrudan temasın risk taşıdığına dikkat çekti. Ayrıca, hamam veya kaplıca gibi diğer su kaynaklarının da uygun bakım sağlandığı sürece düşük risk taşıdığı belirtildi.

TOPLU ALANLARDAN UZAK DURUN

Doç. Dr. Yılancıoğlu, maymun çiçeği belirtileri gösteren kişilerin toplu yüzme alanlarından uzak durmasının ve kişisel hijyenin korunmasının önemli olduğunu vurguladı. Ortak kullanılan eşyalarla temas sonrası ellerin yıkanması, virüsün yayılma riskini azaltabilir. Maymun çiçeği virüsüne karşı alınacak önlemler arasında, belirtileri olan kişilerin izole edilmesi ve toplumdan uzak durmaları halk sağlığı açısından kritik önem taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi