Ekonomi

Emekliler müjde. İkinci maaş geliyor. Hesaplamalar sil baştan değişiyor.

Emeklilikte maaş hesaplama yönteminde sistem sil baştan değişiyor. Düzenlenen yeni sistemle beraber emeklilere ikinci maaş geliyor. İşte emeklileri ilgilendiren yeni düzenlemeler...

Abone Ol

Ocak ayında emeklilere gelecek zamlar merak edilirken, yeni düzenlemeler yapılmaya başladı.  Ekonomi gazetecisi Faruk Erdem, A Para'daki canlı yayında yeni emekli sisteminin ayrıntılarını açıkladı. Emeklilere ikinci maaş geliyor.

HESAPLAR SİL BAŞTAN 

Faruk Erdem, emeklilikteki maaş hesaplama yönteminin değişeceğini vurgulayarak, mevcut sistemin karmaşık olduğunu belirtti. Emekli maaşlarının 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç ayrı grupta hesaplandığını ifade etti. Bu değişikliklerin sadeleşmesi gerektiğine dikkat çekti.Erdem, 2024'te güncelleme katsayısının daha yüksek olacağını, bu yıl emeklilik başvurusu yapanların 2025’te başvuracaklara göre daha avantajlı olacağını söyledi. Ancak mevcut emeklilerin maaşlarının düşürülmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

İKİNCİ EMEKLİ MAAŞI YOLDA

Yeni sistemdeki bir diğer önemli değişiklik ise tamamlayıcı emeklilik. Bu sistemle birlikte, çalışan emeklilerin ikinci bir emekli maaşı alması öngörülüyor. 2025 yılının üçüncü çeyreğinde zorunlu hale getirilmesi planlanan otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi, devlet, işveren ve çalışan katkılarıyla birikim oluşturacak.Erdem, mevcut emeklilik şartlarının yanı sıra, emeklilik sonrası çalışmaya devam edenlerin tamamlayıcı emeklilik sistemine dahil olabileceğini ve bu sayede ikinci bir maaş veya toplu para alma imkanına sahip olabileceklerini ifade etti.