Çalışma hayatına ilişkin yapılan düzenlemelerde bir süredir üzerinde konuşulan tamamlayıcı emeklilik sistemi Orta Vadeli Program’a da girdi. Buna göre, Otomatik Katılım Sistemi (OKS)’nin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak.

Çalışırken biriktirilen Bireysel Emeklilik Sistemi’nin benzeri olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ihtiyaç duyulduğunda çekilebilecek hatta emeklilikte çift maaşı almayı sağlayacak bir tasarruf yöntemi olarak kurgulanacak.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili tüm merak edilenleri Ekol TV’den Duygu Kaya’ya anlattı. Erdursun, “Emeklilik sistemi kökten değişiyor” söylemlerini değerlendirdi.

Yeni Emeklilik

“EMEKLİLİK SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRECEK BİR DURUM DEĞİL”

SGK Uzmanı Özgür Erdursun,  OVP’de yer alan tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili ‘Bu durum emeklilik sistemini değiştirecek bir durum değil. Türkiye’de şu an emekli olmak isteyenler 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olmuşlarsa yaşa tabi olmadan emekli olabiliyorlar. 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanlar 30.04.2008’e kadar, kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabiliyor. 1 Mayıs 2008’den sonra sigortalı olanlar ise kademeli olarak 65 yaşına kadar prim gününü tamamladıkları tarihe göre, 65 yaşına kadar uzayan bir kademeli emekli olabiliyorlar” dedi.

EMEKLİLİK SİSTEMİ KÖKTEN DEĞİŞİYOR MU?

“Emeklilik sisteminin kökten değiştiğine dair haberler yapılıyor” diyen Erdursun, “Ben böyle bir değişikliğin yapılma ihtimali üzerinde durmuyorum. Çünkü şu an konuşulan konu, tamamlayıcı emeklilik sistemi. Son 10 yıldır konuşuluyor. Orta Vadeli Program’da da yer aldı. Biliyorsunuz Türkiye’de 45 yaş altı çalışanlarda zorunlu olarak Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) var. Aslında bu emeklilik sistemi de değil. Bu bir tasarruf sistemi. Kişilerin tasarruf edebilmesi için kuruldu” dedi.