Ankara ile Şam arasında normalleşme adımları devam ederken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan sürece dair dikkat çeken bir açıklama geldi. Halk Meclisi’nde yaptığı konuşmada ilişkilerin geldiği son noktaya dair açıklama yapan Esad, Rusya, İran ve Irak’ın uzlaştırma çabalarına rağmen şimdiye dek somut bir sonuç elde edilemediğini söyledi.

Esad “Girişimler, arabulucuların ciddiyetine ve isteğine rağmen, somut anlamda hiçbir sonuç vermedi. Bir ilişkiyi yeniden tesis etmek, önce onun yıkımına yol açan nedenleri ortadan kaldırmayı gerektirir” diye konuştu.

Öte yandan Şam’ın “egemenlik” şartını tekrarlayan Esad, Türkiye’nin acil olarak Suriye’deki askeri varlığını sona erdirmesi gerektiğini belirterek “Egemenlik ve uluslararası hukuk, ilişkilerin onarılması konusunda ciddi olan tüm tarafların ilkeleriyle tutarlıdır ve terörle mücadele her iki tarafın da ortak çıkarıdır. Suriye, Türkiye’nin işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve teröre verdiği desteği durdurması gerektiğini sürekli vurguluyor” dedi.

Suriye Devlet Başkanı, son olarak konuşmasında “Türk yetkililerin şu ana dek yaptıkları açıklamalar asılsızdır, bizim bu hususta en önemli kriterimiz egemenliktir” ifadesinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz ay iki ülke arasındaki normalleşme sürecine yönelik konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esad ile olası bir görüşme için karşı tarafa her an bir davet gönderilebileceğini söylemişti.

Erdoğan, ikili ilişkilere atıfta bulunarak “Öyle bir noktaya geldik ki Beşar Esad şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki biz Esad ile ailece görüşüyorduk” demişti.