Estonya’nın resmî haber ajansı ERR, ülkede mahkum sayısının azalmasıyla birlikte hapishanelerin gelir elde etme amacıyla hükümet tarafından Avrupa ülkelerine kiraya verilebileceğini iddia etti.

"HENÜZ BİR ÜLKEYLE ANLAŞMADIK"

Estonya Adalet Bakanı Taavi Siru, Estonya’nın hapishane kiralama fikrini yabancı ülkelerin sıcak baktığını belirterek “Henüz herhangi bir ülke ile anlaşmadık” diye konuştu. Geçtiğimiz yıl, dönemin İngiltere Adalet Bakanı Alex Chalk, Estonya ile hapishane paylaşımı konusunda görüşmelerin sürdüğünü ifade etmişti.

AVRUPA'DA YAYGIN BİR DURUM

Hapishane kiralama aslında Estonya ile gündeme gelen bir durum değil. Belçika, Hollanda'daki hapishanelerde yer kiralamış, Danimarka ise daha önce Norveç ile benzer bir anlaşma yapmıştı. Son olarak, Danimarka, Kosova'nın başkenti Priştine'nin güneyindeki Gilan kasabasındaki bir hapishanede 300 hücreyi 10 yıllığına 200 milyon avroya kiralamıştı.

MAHKUMLARDA TRAVMAYA NEDEN OLABİLİR

Öte yandan mahkum haklarını gözetleyen bir kuruluş olan İngiltere Hapishane Reformu Vakfı, yabancı mahkumların bilmedikleri bir ülkede cezalarını çekmelerinin adaptasyon nedeniyle travmaya neden olabileceğine dikkat çekti.