Tek kare üç lider. Paris'te sürpriz zirve. CHP'nin olimpiyat çıkarması neden polemiğe yol açtı? Instagram'a erişim engeli kalıcı mı olacak? CHP'de logo tartışmasının arka planında hangi görüşler var? Ekol Gündem'de Fatih Sadırlı sordu, Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Doç. Dr. Turgay Yerlikaya, Dr. Mehmet Ruşen Gültekin ve Can Özçelik yanıtladı. Programda öne çıkan konu ve başlıklar ise şu şekilde:

CHP'Lİ LİDERLERİN PARİS ÇIKARMASI

Can Özçelik: Ekrem İmamoğlu sporu seven birisi. Futbol ile ilgilenen biri. Mansur Yavaş ve Özgür Özel'i bilmiyorum ama İmamoğlu maçlara gidiyor ve paylaşım yapıyor. Cumhurbaşkanı da Hollanda maçına gitti. Siyasi tavır da aldı. Bu önemlidir. İnşallah Filenin Sultanları finale çıkarlar ve Cumhurbaşkanı da gidecektir. Yani bu CHP'li isimlerin taklidi değildir. Diğer siyasi liderlerin de maça gidip izlemesi siyasi tartışma değildir. Herkes milli maçı izlemeye gidebilir. Karelere bakıldığında da CHP'li isimler arasında bir soğuk rüzgar olduğu görülmüyor.

Doç. Dr. Turgay Yerlikaya: CHP'nin hem seçmeni hem elitleri İmamoğlu ismi geçtiğinde onun genel başkanlık için uygun olmadığını ifade ettiler. Yani genel başkanlık konumuna uygun görmüyorlar. 50+1 sistemde Yavaş ve İmamoğlu iki isim olarak öne çıkacaksa dış politika konusunda da ne düşünüyorlarsa bir çerçeve çizmek zorundalar. Mesela bugün tezkere, Mavi Vatan tartışmaları konusunda İmamoğlu'nun ne düşündüğünü bilmiyoruz.

Dr. Ruşen Gültekin: AK Parti seçimlerden önce "Mülakatları kaldıracağız" dedi. Ama kaldırmadılar. Gençlerimiz sıkıntı yaşıyor. Devlet kurumlarının siyasallaştığı yapıdan çıkmamız lazım. Bunu AK Parti veya CHP yapar. Kurumlarımız bağımsızlık ve tarafsızlıktan ayrılmamaları gerekir. 

CHP'DE ALTI OK DEĞİŞİYOR MU?

Dr. Ruşen Gültekin: CHP devletçilik ile ilgili oku gökkuşağı renklerine çevirirse toplumda "CHP nereye gidiyor?" tartışması olur.

Can Özçelik: Bir genel başkan Atatürk'ün kurduğu partideki oklarla neden ilgileniyor? CHP'de altı okun renginin değişmesi ile ilgili bir tartışma açılamaz bile. Bu sığ bir tartışma. CHP, dış politikada ve iç politikadaki sıkıntılarla ilgili ne yapacak? Onu anlatmalı. Logo değişerek parti değişmez. Kafanın değişmesi gerekir. Siz altı okun ne olduğunu anlamamışsınız ki. Atatürk'ü anlamamışsınız ki. Anlamsız bir tartışma. CHP'yi de ülkeyi de bir adım ileri götürecek bir tartışma değil.

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: Çok manidar değil mi? Devletçilik oku üzerinden bir tartışma. Mustafa Kemal Atatürk üzerinden okuyalım. Devlet kurulmadan önce İzmir İktisat Kongresi toplandı ve tam bağımsız olmak istiyorsak ekonomik bağımsızlığımızın olması lazım. Dünyadan kopmak değildir. Eşit mesafeden bakmaktır. Devlete biçilen roldür. Devlet tek başına soyuttur. Ama ona ruh veren milletle bütünleşmiş halidir. Oradaki iki renk DEM'e atıf olarak algılanacak. Bunu biliyorlardır. Önemli olan renk ve biçim değildir, içeriktir. Renk veya amblemle ilgili bir yere kadar gidebilirsiniz.

YERLİ VE MİLLİ SOSYAL MEDYA UYGULAMASI

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: Amerikan derin devletinin istemediği bir şeyi dış güçler de uygulayamaz. Başka ülkelere gösterilen titizlik Türkiye'ye gösterilmiyor. Mahkeme kararı olmasına rağmen kişilik haklarına saldırı devam ediyor. Açık şekilde bu alan kontrol altındadır. Katalog suçlar var. Atatürk'e hakaret, dolandırıcılık vs var. Haniye tartışmasından başlamış olabilir. Soykırıma karşı tavır almak suç mu?

Dr. Ruşen Gültekin: Katalog suçları içerisinde terör yok. Neden daha önce koyulmadı? Madem terör propagandası var neden devlet kurumları Instagram'ı kullanıyor? Ne zaman ki Sayın Cumhurbaşkanımızın Haniye ile ilgili paylaşımını sildi, sansür uyguladı o zaman Instagram kapatıldı. Instagram'a erişimin getirilmesi zaten kanuna aykırı. Hepsi açık. İçerisinde terör yok. İçine terör propagandasını eklesek de Instagram'a fax çeksek olmaz mı?

Bir sıkıntı da şu; biz PKK'yı terör örgütü diye tanıyoruz. Ama Suriye'nin kuzeyinde aynı PKK'ya PYD diye isim koydular ve yıllardır destekliyorlar. Biz "PYD terör diyoruz" ama onlar "Biz bu şekilde bakmıyoruz" diiyorlar.