Yaşam

FAY HATLARI HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR? Türkiye’de kaç tane büyük fay hattı var? Türkiye fay hatları haritası

Türkiye fay hatları haritası art arda yaşanan depremlerle yeniden gündeme geldi. 16 Ekim’de Malatya’da yaşanan depremin ardından 17 Ekim’de Sivas kısa aralıklarla iki defa depremle sarsıldı. Sadece bölgedeki değil, Türkiye’nin pek çok yerindeki vatandaşlar ise “Fay hatları hangi illerden geçiyor?” ve “Türkiye’de kaç tane büyük fay hattı var?” araştırması yapmaya başladı…

Abone Ol

Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını artık hemen herkes biliyor. Bilim insanları milyonları depreme karşı hazırlıklı olması konusunda uyarırken, binalar depreme karşı güçlendiriliyor. Diğer yandan da hem hazırlık hem de korku içinde bulunan vatandaşlar, Türkiye’deki fay hatları hakkında araştırma yapıyor. En çok merak edilen konuların başında ise Türkiye fay haritası yer alıyor…

TÜRKİYE’DE KAÇ TANE BÜYÜK FAY HATTI VAR?

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’nin üç büyük fay hattı üzerinde yer aldığı bilgi elde edildi. Bu fay hatları, Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF), Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), Batı Anadolu Fay Hattı olarak listelendi.

FAY HATLARI HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?

Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu kesen Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ) bir parçası. Kuzey Anadolu Fay Hattı, İzmit Körfezi'nden başlıyor ve kuzey ile güney kollarıyla ikiye ayrılarak Marmara Denizi'ni baştan sona kesiyor ve Saros'tan Trakya'ya geçiyor.

Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

Batı Anadolu Fay Hattında Ege Bölgesi'ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'in içine alır.

TÜRKİYE FAY HATLARI HARİTASI İÇİN BURAYA TIKLAYIN

BİRİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İKİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

DEPREM HARİTASINA GÖRE EN AZ RİSKLİ İLLER 

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.