Dünya

Fettah füzesi Nedir? Balistik füze nedir? Hipersonik füze ile fettah füze farkı var mı?

İsrail, Filistin ve Lübnan saldırılarının ardından İran’a füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Kara operasyonu uygulayan İsrail’e karşılık veren İran, saldırıda ilk kez Fettah 1 olarak adlandırılan füzeler kullandığını bildirdi. Ortadoğu’da yaşanan savaşın ardından vatandaşlar kullanılan füzelerin ne olduğunu merak ediyor. Peki, Fettah füzesi Nedir? Balistik füze nedir? Hipersonik füze ile Fettah füze farkı var mı? İşte detaylar…

Abone Ol

Ortadoğu gerilim her geçen gün tırmanırken, İsrail Lübnan’ın ardından İran’a saldırdı. İran ise İsrail’e karşı ilk kez kullandığı hipersonik Fettah-1 füzeleri karşılık verdi. Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, İran’ın akşam saatlerinde İsrail’e saldırı düzenlemesiyle, İsrail ordusu yazılı bir açıklamada bulundu. İsrail ordusunun yaptığı yazılı açıklamada, İran'dan İsrail'e füzeler atıldığı ifade edildi. Atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığı bildirildi. İsraillilere "uyarıları dikkate almaları ve güvenli yerlerde kalmaları" çağrısı yapıldı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu da, İsrail'e onlarca balistik füzeyle saldırı başlattığını duyurdu.

FETTAH HİPERSONİK FÜZE NEDİR?

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından ‘‘Fettah’’ füzelerinin kökeni Arapça dilinde ‘‘garip’’ anlamına gelmektedir. 6 Haziran 2023 yılında İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin katılımıyla Tahran’da düzenlenen bir etkinlikte hipersonik füzenin geliştirildiğini açıklayan İran, füze teknolojisi açısından büyük bir sıçrama yaptığı kabul edilmişti.

Fettah hipersonik füzeleri İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından üretilen bir füze çeşididir. İran tarafından üretilen Fettah füzeleri, birer hipersonik füzedir. Fettah hipersonik füzelerinin hızı yaklaşık 13-15 Mach, menzili ise 1400 kilometre olarak kabul edilir.

BALİSTİK FÜZE NEDİR?

Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füze olarak tabir edilir. Bu balistik füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilir iken, aynı zamanda birden fazla başlık taşıyarak, bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilme özellikleri de bulunuyor.

HİPERSONİK FÜZE İLE FETTAH FÜZE FARKI VAR MI?

Hipersonik füzeler genellikle savunma sistemleri karşısında büyük bir üstünlük sağlar. 5 mach (6.125 km/s) ve daha yüksek hızlarda yol alan hipersonik füzeler, ses hızından (1.235 km/s) yaklaşık 5 kat daha hızlıdır. Rusya, hipersonik füze konusundaki çalışmalarıyla öne çıkarken, Çin de hipersonik füze geliştirme alanında da etkili bir aktör haline geldi. ABD ve Fransa hipersonik füze teknolojileri üzerinde yoğun bir şekilde çalışan ülkeler arasında yer alıyor.

Hipersonik füzeler ile fettah füzeler arasındaki en belirgin farklar, menzil, hız, başlık ve kimya açısından farklılıklar gösterirler.