Dünya

Fransa'da protestoların gölgesinde yeni hükümet kuruldu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Michel Barnier’i başbakan olarak atamasının ardından ülkede hükümet kuruldu. Karar ülkede protestolara neden oldu.

Abone Ol

Fransa’da sol ittifakın sandıktan birinci çıktığı seçimlerin ardından 2,5 aylık belirsizlik sonrasında yeni hükümet kuruldu.

Ulusal Meclis'in askıda kaldığı ve ülke içindeki siyasi bölünmelerin derinleştiği seçimlerin ardından 2,5 ay geçerken hükümetin kurulması hakkında açıklamada Elysee Sarayı tarafından gerçekleştirildi.

Fransa'da başbakan krizi: Bastille Meydanı'nda toplandılar Fransa'da başbakan krizi: Bastille Meydanı'nda toplandılar

ELYSEE SARAYI’NDAN AÇIKLAMA

Elysee Sarayı’ndan gelen açıklamada Macron'un sandıktan birinci çıkan sol ittifakın adayı yerine başbakan olarak atadığı eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier'in hükümeti kurduğu kamuoyuna duyuruldu.

Söz konusu açıklamada 39 üyeli kabinede 33 yaşındaki Antoine Armand'ın maliye bakanı olarak görev yapacağı, Jean-Noel Barrot'un ise dışişleri bakanı olacağı bildirildi. . Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu'nun ise görevine devam edeceği kaydedildi.

MACRON’DAN BARNİER KARARI

Fransa'da 7 Temmuz'da gerçekleştirilen ikinci tur seçimlerinde sandıktan birinci çıkan Yeni Halk Cephesi başbakan adayı olarak Lucie Castets'i göstermişti.

Ancak Cumhurbaşkanı Macron, Castets'in Ulusal Meclis'te güven oyu almasının mümkün olmadığını belirterek Castets'i başbakan olarak atamayı reddetmişti.

Macron 5 Eylül'de merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) Partisinden Michel Barnier'i Başbakan olarak atama kararı almıştı.

Michel Barnier başbakan olarak seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada, sol görüşlü politikacılar da dahil olmak üzere her kesimden politikacıların bulunduğu bir hükümet kurmaya açık olduğunu söylemişti.

KARAR PROTESTOLARA NEDEN OLDU

Öte yandan sandıktan çıkan sonucun aksine alınan kararla Barnier'in başbakan olarak atanması ülkede protestolara neden oldu.