İsrail’in Gazze’deki soykırım saldırılarının 345’inci gününde Gazze'deki hükümet, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte 2 milyon yerinden edilmiş Filistinliyi insani bir felaketin beklediğini belirtti. Hükümet yetkililerinden yapılan açıklamada, yerinden edilenlerin kaldıkları çadırların yüzde 74'ünün kullanılamaz durumda olduğu, 135 bin çadırdan 100 bininin yıprandığı için acilen değiştirilmesi gerektiği ifade edildi.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Naylon, kumaş ve ahşaptan yapılan çadırların, 11 aydır devam eden savaş ve göçün yanı sıra güneş ışınlarına maruz kalma nedeniyle yıpranıp kullanılamaz hale geldiği bildirildi. Bu şartlarda kış mevsiminin kapıya dayandığı ve 2 milyon insanın barınaksız kalmasıyla sonuçlanacak insani bir felaketin yaşanacağı kaydedildi. İsrail'in sınır kapılarını kapatması nedeniyle 250 bin çadır ve konteynerin Gazze'ye giriş yapamadığı bilgisine yer verilen açıklamada, uluslararası toplum ile kurumlara, 2 milyon insanı kışın soğuğundan ve yazın sıcağından koruyacak uygun barınaklar temin etme çağrısı yapıldı.

“HÜKÜMET İSTİFA”

Öte yandan İsrail’in kalbi Tel Aviv’de binlerce kişi yine sokağa döküldü… Ateşkes, esir takası anlaşması ve Başbakan Benjamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin istifası talebiyle gösteriler düzenlendi. Protestocular, Gazze'deki esirlerin geri getirilmesi amacıyla imzalanacak ateşkes anlaşması için siyasi iradenin isteksizliğini eleştirerek, ülke tarihinin "en sağcı hükümetinin" istifasını ve erken seçim talep ettiklerini yineledi. Ellerinde İsrail bayrakları bulunan protestocular, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıdı. İsrail polisi, gösteri yapan gruba atlı birliklerle müdahale etti. Bazı göstericiler ise polis tarafından gözaltına alındı⁠.

FİLİSTİN’DEN UCM’YE EYGİ ŞİKÂYETİ

Bununla birlikte Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail ordusu tarafından katledilmesiyle ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) şikayette bulunmaya hazırlandıklarını bildirdi. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Abbas, Eygi'nin babası Mehmet Suat Eygi'yi telefonla arayarak başsağlığı dileklerini iletti.

Eygi'yi kaybetmekten ötürü üzgün, soykırımcı İsrail'e de öfkeli olduklarını ifade eden Abbas, adil bir soruşturma için ABD ve Türk makamlarıyla birlikte çalıştıklarını aynı zamanda UCM'ye sunulmak üzere bir şikayet dilekçesi hazırladıklarını kaydetti. Hakkı ve adaleti savunurken katledilen Eygi'nin, Türk-Filistin halkları ve tüm özgür halkların birlikteliğinin simgesi olarak kalacağını kaydeden Abbas, Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık hakkını desteklemeye yönelik değerli fedakarlıklarından ötürü Eygi onuruna Kudüs Yıldızı Nişanı vermeye karar verdiklerini dile getirdi.

Türk-Amerikan vatandaşı 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti.

BAE: FİLİSTİN DEVLETİ KURULMADAN GAZZE PLANINI DESTEKLEMİYORUZ

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, ülkesinin, Filistin devleti kurulmadan İsrail’in saldırıları sonrası Gazze planını desteklemeye hazır olmadığını belirtti.

BAE Dışişleri Bakanı Nahyan, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımdı, “BAE, bir Filistin devleti kurulmadan Gazze'deki savaşın ertesi gününü desteklemeye hazır değil" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 8 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, saldırılar sonrası Gazze Şeridi'nde "bölgesel ortakların" desteklediği ve İsrail'in silahsızlandırdığı Gazzeliler tarafından kontrol edilen sivil bir yönetim görmek istediğini söylemişti.

İSRAİL’DEN BATI ŞERİA’DAKİ YAHUDİ YERLEŞİMCİLERE KORUMA

İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'da koruma altına aldıkları çok sayıda Yahudi yerleşimcinin Filistinlilere yönelik saldırgan eylemlerde bulunmasına izin verirken, tepki gösteren Filistinlileri ise gözaltına alıyor.

İsrail, Gazze Şeridi'nde saldırılarını sürdürürken, işgal altındaki Batı Şeria'da da baskınlara devam ediyor. Batı Şeria'nın El Halil kentinde çok sayıda Yahudi yerleşimciyi korumaya alan İsrail askerleri, yasadışı yerleşimcilerin Filistinlilere saldırmasına, hakaret etmesine izin veriyor. Kentte silah taşıyan ve Filistinlilere saldırgan eylemlerde bulunan Yahudi yerleşimcilere tepki gösteren çok sayıda Filistinliyi gözaltına alan İsrail güçleri, bir yandan da bölgede baskınlar düzenliyor. El Halil'in Eski Şehir bölgesi yetkilisi Badr al-Din al-Daour al-Tamimi yaptığı açıklamada, “İsrail ordusunun buradaki varlığıyla ilgili olarak tanık olduğumuz şey; İsrail, Filistinli nüfusu iten, hayalet şehre çeviren ve nüfusu kovan bir ortam oluşturacak gibi görünüyor. Ancak Filistinli nüfus, evlerinde ve topraklarında kalmaya kararlı” dedi.

Al-Tamimi, “İsrailliler Filistinlilere karşı kin ve nefret dolu bir hikâye anlatıyorlar ve yerleşimciler de Yahudi din adamlarının anlattığı hikayeye dayanarak Filistin halkına zor bir yaşam sunmak ve onlara saldırmak için çalışıyorlar. Burası efendimiz İbrahim'in toprağıdır, ona selam olsun. Biz ona sadık kalacağız, ona yapışacağız ve onu terk etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

TEL AVİV ORDUSUNUN KATLİAM SALDIRILARI SÜRÜYOR

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları, Gazze'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda Ebu Sarrar Kavşağı çevresini bombaladı. Saldırıda 3 Filistinli hayatını kaybederken, İsrail askeri araçları da Nusayrat Mülteci Kampı'na yönelik yoğun ateş saldırısında bulundu. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na Suveydan ailesine ait bir evi hedef aldı. Saldırıda en az bir Filistinli hayatını kaybetti, bazıları da yaralandı.

41 BİN 182 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 715’i çocuk, 11 bin 308’i kadın olmak üzere 41 bin 182 Filistinli öldü, 95 bin 280 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail’in soykırım davasına bir müdahil daha: UAD değerlendirmeye aldı! İsrail’in soykırım davasına bir müdahil daha: UAD değerlendirmeye aldı!