İsrail’in Gazze’de aralıksız sürdürdüğü ve 40 bin masum sivili katlettiği soykırımın 320’nci gününde İsrail basını, Katar’a giden müzakere heyetine dair gündeme bomba gibi düşen bir iddiada bulundu. Haberde müzakere heyetinin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ateşkes anlaşmasını kasıtlı olarak sabote ettiğini düşündüğü öne sürüldü.

Haberde bilgi veren kaynaklar “Netanyahu'nun açıklaması müzakereleri suya düşürmeye yönelik, bunun başka bir açıklaması yok. Başbakan, bir sonraki görüşme öncesinde Philadelphia Koridoru ve Netzarim için çözümler üzerinde çalıştığımız kritik bir dönemde olduğumuzu biliyor. İlerleme olduğunu biliyor ama sonra arabulucularla üzerinde anlaşmaya varılanın tam tersi açıklamalar yapıyor” diye konuştu.

“ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE”

 ABD merkezli Politico dergisine konuşan, ismini açıklanmak istemeyen iki ABD'li ve iki İsrailli yetkili, Doha'daki "esir takası ve ateşkes görüşmelerinin çöküşün eşiğinde" olduğunu iddia etti.
Politico'da yer alan haberde, "ABD yetkililerinin, Hamas ve İsrail'in anlaşmazlığı nedeniyle ABD tarafından yapılan önerinin daha önceki teklifler gibi boşa çıkacağından giderek daha fazla endişe duyduğu" ifade edildi.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden dün yaptığı açıklamada Hamas'ı anlaşmadan geri adım atmakla suçlarken, Hamas söz konusu açıklamayı şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti ve ABD'yi İsrail yanlısı bir tutum izledikleri için eleştirdi. Hamas ise yaptığı yazılı açıklamada, "Biden ve Blinken'in açıklamaları yanıltıcı iddialardır ve gerçek tutumumuzu yansıtmamaktadır. ABD'nin bu tutumuyla Siyonistlerin işgaline tamamen taraf olduğu, Gazze’deki savunmasız sivillere yönelik imha ve saldırılarda tam anlamıyla işbirliği içerisinde olduğunu teyit ettiği vurgulandı” denildi.

ABD: İSRAİL’İN UZUN SÜRELİ İŞGALİNE KARŞIYIZ

Bununla birlikte ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası ve ateşkes mutabakatının gelecek günlerde sağlanması gerektiğini belirterek, "İsrail'in Gazze’de uzun süreli işgaline karşı olduklarını" söyledi.
Ortadoğu ziyareti kapsamında birçok üst düzey yetkiliyle görüşme fırsatı bulduğunu anlatan Blinken, "Mesajım basit, net ve acil. Ateşkes ve rehine mutabakatına sona gelinmeden ulaşılmalı. Bunu şimdi yapmalıyız” diye konuştu.

"ZAMAN ÇOK ÖNEMLİ"
Blinken, gelinen noktada zamanın önemini vurgulayarak, "Esirlerin sağlığı tehlikede. Zaman önemli çünkü Gazze’de her gün kadın, çocuk ve erkekler acı çekiyor. Yeterli gıdaya, ilaca ulaşamıyor. Başlatmadıkları ve durduramayacakları bir çatışmada yaralanma ve ölme riskleri bulunuyor. Zaman önemli çünkü her geçen gün bölgede gerilimin tırmanması riski var” ifadesinde bulundu.
Mısır ve Katar ‘ın arabuluculuk çabaları ile gerilimin tırmanmaması için çalıştıklarını dile getiren Blinken, Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes ve esir takası için yürütülen müzakerelere değindi.
Blinken, İsrail'in ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes önerisini onayladığını savunarak, Hamas'a da bu öneriyi kabul etmesi çağrısını yineledi.

“İNTİKAM SALDIRISI İÇİN ACELEYE GEREK YOK”

İranlı üst düzey askeri yetkili Ali Mohammad Naeini, Amerikan gazetesi New York Times’a yaptığı açıklamada, Tahran'daki suikastta öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye'nin "intikamı" için yapılacak saldırının "bir süre gecikeceğini" açıkladı.
Naeini, yaptığı açıklamada "Zaman bizim lehimize. Saldırı için acele etmemize gerek yok; İran'ın cevabı, önceki operasyonların tekrarı olmayacak. Cevabın kalitesi, senaryosu ve araçları her zaman aynı olmayabilir" dedi.
Ayrıca İran Devrim Muhafızları ordusunun eski başkomutanı Muhsin Rızai ise CNN'e verdiği röportajda, İran'ın aceleci davranmayacağını ve yapılacak eylemlerin dikkatlice hesaplanacağını açıkladı.
Rızai, açıklamasında "Olası tüm sonuçları inceledik. Netanyahu şu anda bataklıkta ve onun kendisini kurtarmasına izin vermeyeceğiz. Atacağımız tüm adımlar hesaplı olacak" dedi.

İSRAİL’DEN LÜBNAN’A HAVA SALDIRISI: 4 ÖLÜ

Öte yandan İsrail’in Lübnan’ın güneyine yönelik saldırıları da aralıksız devam ediyor. Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberinde İsrail savaş uçaklarının Ed-Dahira köyüne iki hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da İsrail'in Dahira'ya hava saldırılarında 4 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Bakanlıktan yapılan diğer açıklamada ise İsrail'e ait insansız hava aracının Nakura beldesi çevresindeki Vadi Hamul bölgesine düzenlediği saldırıda bir kişinin yaralandığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail ordusunun, yaralıya tıbbi müdahalede bulunmak üzere harekete geçen 3 sağlık görevlisini de doğrudan hedef alması sonucu 3 kişinin orta derecede yaralandığı ve içinde bulundukları ambulansın ciddi hasar gördüğü kaydedildi.

Bakanlığın açıklamasında, saldırıda yaralanan 4 kişinin tedavi için hastaneye kaldırıldığı belirtildi.