Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Şanlıurfa'nın en büyük hazinelerinden biri olan Göbeklitepe'de üretilen buğdaydan yapılan ve 'dünyanın ilk ekmeği' olarak nitelenen reçeteyle üretilecek ekmeklerin 22 Eylül'de New York uçuşunda yolculara ikram edileceğini duyurdu.

'ANADOLU’NUN KÖKLÜ TARİHİNİ DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA TANITACAĞIZ'

Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Medeniyetin beşiği olarak bilinen Taş Tepeler ve özelde de Göbeklitepe'de günümüzden 12 bin yıl önce tarımsal devrimin yaşandığını biliyoruz. Bu devrimde en önemli yer ise şüphesiz ekmeğe ait. Evcilleştirilen buğday ve elde edilen ekmek günlük yaşamda ve toplumsal ritüellerde büyük rol oynamış, bu bölgede yerleşimin, tarımsal üretim tekniklerinin, öğütme ve pişirme yöntemlerinin gelişmesini sağlamış. Gastronomik anlamda da büyük bir sıçrama olan buğday ve ekmeğin tüm inançlarda ve dinlerde ne kadar önemli olduğunu da biliyoruz. Ülkemizin en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri olan bu bölgeden elde edilen, buğdaydan elde edilen ilk ekmeği yolcularımızla buluşturacak, Anadolu’nun köklü tarihini ve zenginliklerini dünyanın dört bir yanında tanıtacağız. İlk olarak 22 Eylül'de New York uçuşumuzda yolcularımızın beğenisine sunacağımız bu ekmek, üstün hizmet ve ikram kalitemizin bir örneği olmasının yanı sıra kültürel zenginliklerimizi tanıtma noktasındaki kararlılığımızı da ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

12 BİN YILLIK TARİF

THY, ‘Mezopotamya’nın suyu, Anadolu’nun güneşi, medeniyetin ilk buğday tanesi 12 bin yıl sonra yeniden bir araya geldi’ sözleriyle dünyanın ilk ekmeğini yolcularına ikram edeceğini duyurdu.

EKMEĞİN DETAYLARI SIR GİBİ SAKLANIYOR

Ekmekle ilgili bilgilerin ve görsellerin servisinden önce görülmemesi için uçuş tarihine kadar THY İkram Başkanlığı tarafından gizlilik kuralı getirildi.