Gürcistan’da meclisin LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısına onay vermesinden bir gün sonra ülkede fenomen olan trans kadın Kesaria Abramidze, evinde bıçaklanarak öldürüldü. Yetkililer, 37 yaşındaki Abramidze'nin çarşamba günü başkent Tiflis'te öldürüldüğünü açıkladı. 

ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

İngiliz haber kanalı BBC'ye göre, İçişleri Bakanlığı, olayın “belirli bir zulümle ve toplumsal cinsiyet temelli ağırlaştırıcı sebeplerle işlenen tasarlanmış bir cinayet” olarak soruşturulduğunu bildirdi. Olayın ardından 26 yaşındaki şüpheli bir erkek gözaltına alındı. Gürcistan basınına yansıyan haberlerde, Abrmidze'nin şüpheli erkeği tanıdığı aktarıldı.

ZOR GÜNLER GEÇİRDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Abramidze daha önce yaptığı açıklamalarda çeve baskısı ve şiddetle mücadele ettiğini açıklamıştı. Nisan ayında, yaklaşık iki yıl boyunca toksik ve istismarcı bir ilişki yaşadığını ve bu nedenle kamuoyundan uzaklaştığını belirtmişti.  Abramidze“Bu zor durumdan kaçmak için ülkeyi terk ettim” diye konuşmuştu.

Kesaria Abramidze Transgender Model Murdered Didi Digomi District Tbilisi Georgia

'LGBTİ+FOBİK SÖYLEMLER RESMİ SÖYLEM HALİNİ ALDI'

Ülkedeki insan hakları örgütleri, yaşanan cinayeti Gürcistan'da bu hafta salı günü meclisten geçen LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısı ile ilişkilendirdi. Yasa tasarısına karşı çıkan Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili de yaşanan olayı “korkunç bir cinayet” olarak tarif etti. Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali partisinin desteklediği ve üçüncü oylama da meclisten geçen yasa, ülkedeki LGBTİ+ haklarına ciddi kısıtlamalar getiriyor. Yasa; evlilik eşitliğine, cinsiyet geçiş ameliyatlarına, heteroseksüel olmayan kişilerin çocuk evlat edinmesine ve okullarda evlilik eşitliğinin tanıtılmasına yasak getirilmesini öngörüyor. 

0’A KARŞI 84 OYLA KABUL EDİLDİ

Yasa tasarısı, salı günü hak örgütlerinin itirazlarına rağmen 0'a karşı 84 oyla meclisten geçti. İktidar partisi, “Aile Değerlerini ve Çocukları Koruma” adlı yasa tasarısının Gürcistanlıları LGBTİ+ propagandasından korumak için tasarlandığını ileri sürüyor. LGBTİ+ hakları örgütleri ise hükümetin tasarıyı desteklemek için homofobik ve transfobik bir dil kullandığı görüşünde. 

S2 1726763561

AB’DEN CİNAYETE TEPKİ

Avrupa Birliği’nin dış ilişkiler sözcüsü Peter Stano, yasanın aceleye getiriliş sürecinden duyduğu derin endişeyi dile getirdi. Stano, yasanın Gürcü vatandaşlarının haklarını zayıflattığını ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığı artırabileceğini belirtti. AB ayrıca, bu mevzuatın Gürcistan’ın AB entegrasyon beklentilerini riske attığını vurguladı.

GÜRCİSTAN'DA LGBTİ+ HAKLARI TARTIŞILIYOR

Gürcistan’da LGBTİ+ hakları günümüzde sıklıkla tartışılan bir konu. Tiflis’teki her yıl düzenlenen Onur Yürüyüşleri sık sık aşırı sağcı grupların saldırılarına maruz kalıyor. Yeni yasanın etkisi geniş kapsamlı olurken özellikle eğitim sisteminde LGBTİ+’ları sıkı bir şekilde sansürlenmesi mümkün olacak. Aktivistler ve hak savunucuları bu yasayı, hükümetin kamusal söylem üzerindeki kontrolünü sıkılaştırma çabalarının bir parçası olarak görüyor.

KESARİA ABRAMİDZE KİMDİR?

Kesaria Abramidze, ülkedeki ilk açık kimlikli translardan biriydi. Ülkesini uluslararası trans güzellik yarışmalarında da temsil eden kadının sosyal medya hesaplarında 500 bini aşkın takipçisi bulunuyordu.