Amerikan TV kanalı ABC’nin yayımladığı habere göre, son dönemde evlerde temizlik için sıklıkla kullanılan robot süpürgelerin hacklendiği iddia edildi. ABD’nin farklı eyaletlerindeki robot süpürge kullanıcıları, evlerindeki cihazların ırkçı küfürler ettiğini belirtti. Olaya şahit olan kullanıcılardan Minnesotalı Avukat Daniel Swenson, Çin üretimi robot süpürgesinin arıza verdikten sonra tuhaf sesler çıkarmaya başladığını anlattı.

IRKÇI KÜFÜRLER EDİYOR

Kısa süre içinde uzaktan bir hackerın robot süpürgenin bilgisayar sistemine bağlandığını fark ettiğini söyleyen Swenson, sonrasında süpürgenin hoparlörlerinden siyahları hedef alan ırkçı küfürler duyduğunu söyledi. 

MAHREMİYET AÇISINDAN BÜYÜK SORUN

Çocuk ya da bir ergen konuşmasına benzettiğini söyleyen Swenson, "Cihazdan cihaza atlayıp kullanıcılarla uğraşıyor olabilirler" dedi. Ayrıca Swenson, hackerların kamera ve mikrofona erişebilmesinin özellikle çocuklarının mahremiyeti açısından büyük bir sorun olduğunun da altını çizdi. 

TÜRKİYE'DE DE SATILIYOR

ABC haberinde, son aylarda benzer olayların ülke çapında sıklıkla görüldüğünü aktardı. Mayısta bir süpürgenin uzaktan kontrol edilerek Los Angeles'taki bir evde yaşayan köpeği kovaladığı ve bu esnada küfürler savurduğu iddia edilmişti. Ayrıca Aynı ay Teksas'ın El Paso kentinde yine bir modelin fişten çekilirken küfrettiği de aktarıldı. Hacklenen robot süpürge modellerinin Türkiye'de de satıldığı aktarıldı.