İsrail’in Gazze’de yaklaşık 10 aydır devam ettirdiği ve 40 bin masum sivilin ölümüne sebep olan soykırım saldırılarında 15-16 Ağustos tarihlerinde Doha’da Katar, ABD ve Mısır arabuluculuğunda yapılana ateşkes ile esir takası müzakerelerinin ilk turundan beklenen sonuç çıkmadı. Müzakerelerin gelecek hafta Mısır’ın başkenti Kahire’de sürdürülmesine karar verilirken görüşmelerin olumlu atmosferde yürütüldüğü iddia edildi.

“ANLAŞMAYA İLK DEFA BU KADAR YAKINIZ”

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da basın mensuplarına yaptığı açıklamada müzakerelerin gelecek hafta devam edecek olmasından ümitli olduğunu belirtti.

Anlaşmaya ilk defa bu kadar yakın olduklarını söyleyen Biden “Uğursuzluk getirmek istemem ancak ilk defa bu kadar yakınız” diye konuştu. Amerikan gazetesi Washington Post ise yapılan görüşmelerde Biden yönetiminin taraflar arasındaki farkı mümkün olduğunca ortadan kaldırmak için yeni bir plan sunduğunu öne sürdü.

“İLERLEME KAYDEDİLDİ”

İsrail’in Walla adlı haber sitesi, müzakerelere katılan İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde Doha’daki görüşmelerde Gazze’de ateşkes için göz ardı edilmeyecek şekilde ilerleme kaydedildiğini bildirdi. Ayrıca Başbakan Binyamin Netanyahu’nun önceki görüşmelerden farklı olarak müzakere heyetine ciddi bir manevra alanı tanıdığını iddia etti.

“ARABULUCULAR HAYAL SATIYOR”

Öte yandan Hamas, Tel Aviv ve Washington’dan gelen “her şey yolunda” mesajların tepki göstererek tüm bunların bir yanılsama olduğunu söyledi. Hamas Siyasi Büro üyesi Sami Ebu Zuhri “Karşımızda bir anlaşma ya da gerçek müzakere değil, ABD’nin dayatması var. Arabulucular dünyaya hayal satıyor, görüşmelerde ilerleme kaydedilmedi” diye konuştu. Ayrıca, Netanyahu’nun şartlarını da kesin bir dille reddettiklerini belirtti.

İSRAİL GAZZE’Yİ VURMAYA DEVAM EDİYOR

Bununla birlikte arabulucular ateşkes için umutlu olduklarını her ne kadar söyleseler de İsrail dün gece Gazze’de Deir el-Belah’taki yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bir depoyu vurdu. Yaklaşık 18 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda öldürülenler arasında Gazze’ye et ve balık getirmek için İsrail ordusuyla iş birliği yapan toptancı Sami Cevad el-Ejlah da vardı. Ayrıca İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda Maghazi Mülteci Kampı’ndaki Filistinlilere bölgeyi terk etme çağrısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Ateşkes müzakerelerinde Hamas, saldırıların tamamen durması, Tel Aviv ordusunun çekilmesi, Gazze’nin yeniden inşası, esir takası ve Gazze halkına yardım sağlanması gibi taleplerde bulunurken İsrail, Gazze’den tamamen çekilmek istemiyor. Bölgede bazı kontrol noktaları da inşa etmek isteyen İsrail “gerekli gördüğünde” Gazze’ye yeniden “operasyon” düzenleyebilme hakkını saklı tutmak istiyor. Biden’ın 1 Haziran’da duyurduğu üç aşamalı ateşkes önerisinde İsrail’in Gazze’deki yerleşim yerlerinden çekilmesi ve tarafların elindeki rehinelerin bir bölümünün serbest bırakılması öngörülüyordu. Hamas bu teklifi kabul ederken İsrail tarafı ise öneride boşlukların olduğunu söylemişti.