İLKER TURAK / EKOL HABER

Eşinin vefatı sonrası ölüm aylığı bağlanan Aysel Ketrö, 2001'de vefat eden babasından da ölüm aylığı bağlanması için SGK'ya başvurdu. SGK, bu başvuruyu reddetti. Aldığı cevap sonrası Ketrö, yeniden dava açtı. Babasının vefatından doğan hakkın, geçmişe dönük faiziyle aylık olarak bağlanmasını talep etti. 

MAHKEME ÇİFT AYLIK BAĞLANMASINA KARAR VERDİ

İlk Derece Mahkemesi, 2003'te yapılan değişiklikle, çift aylık bağlanması engelinin kaldırıldığını bildirdi. SGK'nın ölüm aylığı bağlanması talebinin reddeden işlemi iptal etti. Davacı kadına babasından dolayı da aylık bağlanmasına karar verdi. 

YARGITAY KARARI BOZDU

SGK kararı istinafa taşıdı. İstinaf çift aylığa olur yanıtını verdi. Dosya son olarak Yargıtay'a geldi. 10'ncu Hukuk Dairesi, davacının babasından doğan ölüm aylığı hakkının, eşinin vefatından sonra kazandığını, bu gerekçeyle eşin ölüm tarihi yerine, babanın vefat tarihinde yürürlükte kanun kapsamında değerlendirme yapılmasının hatalı olduğunu belirtti. İstinafın onay veren hatalı kararını bozdu. Bozma sonrası dosya, bölge adliye mahkemesine gönderildi. Mahkeme önceki çifte aylık kararında direnince, dosya son karar için Hukuk Genel Kuruluna geldi. Genel kurul, hem ölen eşten, hem de babadan ayrı ayrı ölüm aylığını bağlanamayacağına karar verdi. Bölge adliye mahkemesinin kararını bozdu.