Kadın ve çocuk cinayetlerinin ardı arkası bir türlü kesilmiyor. Farklı illerden dehşete düşüren haberler gelmeye devam ediyor. Kimi vurularak, kimi bıçaklanarak, kimi ise vahşice katlediliyor. Günümüzün en büyük sorunu haline gelen bu cinayetler hiç şüphesiz toplumda derin bir yara açtı. Tepkiler çığ gibi olsa da vahşetlere engel olunamıyor.

YAŞ ORTALAMASINDAKİ DETAY DİKKAT ÇEKİYOR

Son günlerde Türkiye'de yaşanan cinayetlerde yaş ortalamaları dikkat çekiyor. Özellikle 19 yaşındaki Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner'in boğazının kesilerek öldürülmesi yaşanan trajediyi gözler önüne sererken, katil Semih Çelik'in de 19 yaşında olması çocukların nasıl bu kadar canileştiği konusunda düşündürüyor. 

Incel3

HIZLA YAYILAN YAPILANMA: İNCEL

Sosyal medya platformlarında, mesajlaşma uygulamalarında ortaya çıkan bir yapılanma kadın ve çocuk cinayetlerinde son dönemde ön plana çıkıyor. Dünyada ve Türkiye'de giderek yayılan bu hareket yazıştıklarını uygulamakta da geri durmuyor. Her birine verilen sıfat ise aynı: İncel...

HEDEFLERİNDE ÖZELLİKLE KADINLAR VAR

'Dışlanmış, sevgiden mahrum bırakılmış erkekler' olarak tanımlanan İncel hareketinin ilk hedefinde kadınlar yer alıyor. Çünkü İncel ideolojiye göre; kadınlar kendi bedenleri ile ilgili karar vermeye başladıklarında toplumun 'üst kesimlerindeki' erkeklere, cinsel hiyerarşinin üst basamaklarında yer alan ve alfa olarak tanımlanan, zengin, yakışıklı, kaslı, maskülen gibi özellikleri olan erkeklere yöneliyorlar. Kadınların bu yaklaşımı da içe kapanık olan İncel erkekleri saldırgan hale getirmesine bahane oluyor. 

Incel2

WHATSAPP VE DİSCORD'DA ÖRGÜTLENİYORLAR

Dünya için her geçen gün birer tehlike haline bürünen bu yapılanma mesajlaşma uygulamalarından örgütleniyor. WhatsApp ve Discord gibi uygulamalarda kurdukları gruplarda "nick name" (Takma ad) kullanan İncel'ler, kadın cinayetleriyle ilgili olarak burada planlar yapıyor ve her bir vahşeti birer başarı olarak görüyor. 

ÇOCUKLARINIZA DİKKAT!

Çocukların her geçen gün katile dönüştüğü uyarısında bulunan uzmanlar ise aileleri bu konuda uyarıyor. Uzmanlar, konuşmalarında farklılık hisseden ailelerin çocuklarını sıkı takibe alması gerektiğini, sosyal medyadaki yazışmalarını okuması gerektiğini belirtiyor. 

Incel4

GENELDE BU KELİMELERİ KULLANIYORLAR

Sosyal medyada ön plana çıkan İncel'ler, yazışmalarında ve konuşmalarında belirli kelimeler kullanıyor. Bu kelimeleri kullanan çocuğunuz, kardeşiniz, aile bireyiniz varsa onun sosyal medya profillerini onunla birlikte inceleyin. İşte o kelimeler...

Foid (Femoid): “Female android” ifadesinin kısaltmasıdır, kadınları küçümseyici ve nesneleştirici bir şekilde tanımlamak için kullanılır.

Chad: Fiziksel olarak çekici, maskülen, kadınlar tarafından arzulanan erkekleri ifade eder. “Chad”ler incellerin zıttı olarak kabul edilir.

Stacy: Çekici, popüler ve özgüveni yüksek kadınları tanımlamak için kullanılır. “Stacy”ler, incellerin arzuladığı ancak ulaşamadığı kadınlar olarak resmedilir.

Normie: Sosyal normlara uyan, sıradan, toplumun ortalama bireyleri için kullanılan bir terimdir. “Normie”ler, incel topluluklarına göre sıradan ve yüzeysel kabul edilir.

Blackpill: Hayatın belirli acı gerçeklerini kabul eden, karamsar bir dünya görüşünü temsil eder. “Blackpill” düşüncesi, insanların görünüşlerine ve genetik yapılarına göre kaderlerinin belirlendiğine inanır ve bu yüzden incellerin hiçbir zaman başarılı olamayacağını savunur.

Redpill: Cinsiyet ilişkileri ve toplumsal yapılar hakkında daha farkındalık dolu olduğunu iddia eden, feminist hareketlere karşı çıkan bir dünya görüşüdür. Genellikle “gerçekleri” gören bir uyanış olarak görülür.

Bluepill: Toplumsal normlara ve geleneksel değerlere inanan, kadın-erkek ilişkilerini daha idealize eden bireyleri tanımlamak için kullanılır. “Bluepill” almış bireyler, gerçeklerden habersiz olarak görülür.

Betabux: Fiziksel olarak çekici olmayan, ancak maddi açıdan güçlü bir erkeği tanımlar. Bu erkeklerin, kadınlar tarafından sadece maddi çıkarlar için tercih edildiklerine inanılır.

Looksmaxxing: Bir kişinin dış görünüşünü mümkün olduğunca iyileştirme ve çekiciliğini artırma çabasıdır. Plastik cerrahi, spor, cilt bakımı gibi yöntemlerle “maksimum görünüş” seviyesine ulaşma hedefi güdülür.

High-T (High Testosterone): Yüksek testosteron seviyesine sahip, fiziksel olarak güçlü ve maskülen erkekler için kullanılır. Bu erkeklerin cinsel açıdan daha başarılı olduklarına inanılır.

LDAR (Lie Down and Rot): Hayatın anlamsız olduğuna ve çabalamanın boşuna olduğuna inanan bireylerin benimsediği pasif ve depresif bir yaşam tarzını tanımlar.

Soyboy: Feminist ideolojilere veya toplumsal cinsiyet eşitliğine yakın duran, “güçsüz” ve “feminen” erkekleri küçümsemek için kullanılır.

Roastie: Cinsel olarak aktif, deneyimli kadınları küçümsemek ve aşağılamak için kullanılan bir terimdir.

Gymcel: Fiziksel görünümünü geliştirmek için spor yapan ancak yine de cinsel ilişki yaşamayı başaramayan incel bireyler için kullanılır.

Volcel: “Voluntary celibate” teriminin kısaltmasıdır, cinsellikten gönüllü olarak uzak duran kişileri tanımlar.

Heightcel: Kısa boylu olduğu için cinsel ilişki yaşayamayan bireyleri tanımlayan bir terimdir.

Mog: Bir kişinin başka bir kişiyi fiziksel olarak ezmesi, üstün gelmesi anlamına gelir. “Chad”lerin, incelleri ezdiği düşünülür (örneğin, “mogging”).

Brutal Blackpill: Kişinin görünüşü ve genetiği hakkındaki acı gerçeklerin kabulü. “Brutal Blackpill” genellikle umutsuzluk ve kadercilikle ilişkilendirilir.