İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 348’inci gününde Tel Aviv’in salı günü akşam saatlerinde Lübnan genelinde binlerce çağrı cihazını patlatarak gelmiş geçmiş en büyük siber saldırılardan birini gerçekleştirmesinin yankıları sürüyor. İsrail hükümeti dün resmi olarak ülkenin kuzeyindeki Lübnan sınırındaki çatışmaları da “savaş hedefleri” arasına ekledi. Kuzey sınırında tansiyon yükselirken Lübnan içindeyse tuhaf patlamalar yaşandı. Hizbullah mensuplarının haberleşme amacıyla kullandığı çağrı cihazlarının İsrail tarafından hacklendikten sonra infilak ettiği iddia edildi.

İSRAİL SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Lübnan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, çağrı cihazlarının patlatılması nedeniyle 2'si çocuk 12 kişi öldü, 200'ü ağır 2 bin 800 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında çocuklar da bulunuyor. Saldırının nasıl gerçekleştiği henüz belirsiz ancak Hizbullah patlamalarla ilgili İsrail'i suçladı ce intikam yemini ederek misilleme sözü verdi. İsrail'den konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

TEL AVİV HİZBULLAH’IN ÇAĞRI CİHAZLARINA PATLAYICI YERLEŞTİRDİ

ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesine göre Lübnan genelinde binlerce kişinin yaralanmasına yol açan operasyon, İsrail istihbarat servisi MOSSAD ile İsrail ordusunun ortak operasyonuydu. Gazete operasyon hakkında bilgi sahibi Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail'in Lübnan'a ithal edilen Tayvan yapımı çağrı cihazlarına patlayıcı madde yerleştirdiğini öne sürdü. NYT'nin iddiasına göre İsrail, Gold Apollo'dan sipariş ettiği ve Hizbullah'a gönderilmesi planlanan çağrı cihazlarının içine patlayıcılar ve uzaktan tetiklenebilen anahtarlar yerleştirdi.

İsrail'in siber saldırısı sonrası ABD'den açıklama: Bizim ilgimiz yok İsrail'in siber saldırısı sonrası ABD'den açıklama: Bizim ilgimiz yok

TAYVANLI ŞİRKET İDDİALARI YALANLADI

Tayvanlı Gold Apollo şirketi iddiaları yalanladı ve cihazların Avrupa'da kendi markasını kullanma hakkına sahip bir şirket tarafından yapıldığını söyledi. Tayvan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Profesör Jhy-Chern Liu, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada Tayvan firmasının saldırıya dahil olmasının mümkün olmadığını iddia etti. Gold Apollo'nun özellikle alışveriş merkezlerindeki yiyecek tezgahlarında müşterilere yemek veya masanın hazır olduğunu bildirmek için kullanılan çağrı cihazları üretmekte uzmanlaşmış küçük bir şirket olduğunu söyleyen Liu, şirketin 1995 yılında kurulduğunu, değerinin yaklaşık 3 milyon dolar olduğunu ve 35 çalışanı olduğunu söyledi. Liu açıklamasında "Tayvan her açıdan ABD'ye çok yakın olmasına rağmen, Tayvan'daki herhangi bir şirketin, böyle ölümcül bir komplonun içinde yer alacağına inanmıyorum" ifadelerini kullandı.

 5 AY ÖNCE İTHAL EDİLMİŞ

Sky News Arabia'nın ismi paylaşılmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde, MOSSAD’ın “Hizbullah’ın çağrı cihazlarına önceden ulaştığı ve pillerine patlayıcı madde yerleştirdiği” iddiasına yer verildi. Haberde, MOSSAD’ın patlayıcılar yerleştirdiği pillerin sıcaklığını uzaktan yükselterek cihazları infilak ettirdiği de ileri sürüldü. Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun da Lübnanlı güvenlik kaynağından aktardığına göre, cihazlara yerleştirilen patlayıcı 20 gramın altında ve infilak ettirilen cihazlar 5 ay önce ithal edildi.

Isınan piller, gizli patlayıcılar: İsrail’den Hizbullah’a eşi benzeri görülmemiş siber saldırı! Isınan piller, gizli patlayıcılar: İsrail’den Hizbullah’a eşi benzeri görülmemiş siber saldırı!

ÖLENLERİN İSİM LİSTESİ YAYIMLANDI

Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından Hizbullah, 10 mensubunun daha öldüğünü duyurdu. Hizbullah, sosyal paylaşım platformu Telegram üzerinden konuya ilişkin bir dizi açıklama yaptı. Açıklamalarda, 10 Hizbullah üyesinin daha yaşamını yitirdiği ifade edilirken, ölenlerin isimleri ve doğum tarihleri şu şekilde sıralandı: Necib Abdulhuseyn Aladdin “Ali Mazlum” (1991), Hasan Muhammed Yasin “Yamin” (1986), Hüseyin Ahmed Menteş “Salah” (1994), Muhammed Zekeriya Abbas “Haydara” (1986), Abbas Bilal Munim "Mirza Mehdi" (1996), Muhammed Mehdi Ali Ammar “Zülfikar” (1985), Hüseyin Ali Aladdin “Zekeriya” (1989), Hüseyin Eyyub Fakih “Bakır” (1988), Abbas Fadl Yasin “Ebulfadl” (1993) ve Mehdi Abbas Semhat “Cevad Matuk” (1995)

“İSRAİL’İN SİBER SALDIRISI BİR SAVAŞ SUÇU”

Lübnan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Hadi Hachem, İsrail'in Lübnan'da çağrı cihazlarını patlatarak düzenlediği saldırının savaş suçu olduğunu dile getirdi.Hachem, BM Genel Kurulu'nda İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerinin yasal sonuçlarına ilişkin düzenlenen acil oturumda konuştu.Hachem, İsrail'in bugün düzenlediği "siber saldırının" binlerce kişinin yaralanmasına ve aralarında küçük bir kız çocuğu dahil 9 kişinin ölmesine yol açtığını belirterek, "Bu saldırı savaş suçudur." vurgusunda bulundu.Saldırının çok ciddi olduğunu kaydeden Hachem, aynı zamanda bölgede çatışma ve panik halini de tetiklediğini ifade etti.

Lübnan'daki siber saldırı nasıl gerçekleştirildi? Dikkat çeken MOSSAD iddiası Lübnan'daki siber saldırı nasıl gerçekleştirildi? Dikkat çeken MOSSAD iddiası

PENTAGON: BİZİM İLGİMİZ YOK

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ülkesinin Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılmasıyla herhangi bir ilgisinin bulunmadığını bildirdi.   ABD'nin patlamalarda dahlinin olup olmadığı sorusuna, Ryder, "Bildiğim kadarıyla, ABD'nin bunda hiçbir dahli yok. Tekrar ediyorum, bu takip ettiğimiz bir konu" dedi. Ryder, patlamadan sonra ABD'nin bölgedeki askeri pozisyonunda değişiklik olup olmadığı sorusuna ise Ortadoğu'da "ABD güç pozisyonunda bir değişiklik yok" yanıtı verdi.

“LÜBNAN İLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ”

Mısır, Irak, Ürdün ve Filistin, çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 12 kişinin öldüğü, 2 bin 800 kişinin yaralandığı Lübnan'la dayanışma içinde olduklarını belirterek, yardım teklifinde bulundu.

İSRAİL’İN GAZZE’YE SOYKIRIM SALDIRISI DEVAM EDİYOR

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde, İsrail ordusunun Gazze şehrinin güneydoğusundaki Zeytun Mahallesi'nde bir eve hava saldırısı düzenlediği belirtildi.Haberde, saldırıda 2 Filistinlinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi.Öte yandan İsrail'in Gazze'nin orta kesimindeki Bureyc Mülteci Kampı'nda Filistinlilerin evlerine insansız hava aracıyla ateş açması sonucu çok sayıda kişi yaralandı.