Tel Aviv ile Hamas arasındaki savaşın 327’nci gününde İsrail devlet televizyonu KAN ile Kanal 12, savaşın seyrini değiştirebilecek ve bölgedeki gerilimi tekrar üst seviyeye çıkarabilecek bir haber yayımladı. Haberde İsrail ordusunda görevli üst düzey bir yetkili olan Adi Angert’in, yeni atanan Besal adlı bir komutanın göreve gelmesinin ardından askerlerine gönderdiği mesajında, "Tugay'a yeni bir komutan katıldı. Öncelikle savaşçıların soykırım yapmasını umuyorum. Lübnan'ın köyleri ıssız kalacak ve yolları çıkışsız olacak” dediğini iddia etti.

“ÖLÜM YİYENLER MEZHEBİ”

Angert, başka bir paylaşımında ise Maliye Bakanı Bezalel Smotrich liderliğindeki aşırı sağcı "Dini Siyonizm" partisine mensup askerleri "ölüm yiyenler mezhebi" olarak tanımladı. Meclis Anayasa, Hukuk ve Yargı Komitesi Başkanı Simcha Rothman, Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Dışişleri ve Güvenlik Komitesi Başkanına mektup göndererek Angert hakkında disiplin soruşturması ve işlem başlatılması çağrısında bulundu.
Smotrich de X platformunda yayımladığı paylaşımında "İsrail ordusu bu kadının hala ordudan ihraç edildiğini duyurmadan bu sabah uyanmamızın bir nedeni var mı?" dedi.

İSRAİL MÜZAKERE HEYETİ DOHA’YA GİDİYOR

Öte yandan İsrail'de yayınlanan Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, ordu, dış istihbarat teşkilatı MOSSAD ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'ten (Şabak) yetkililerinden oluşan İsrail müzakere heyeti, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası ve Gazze’de ateşkese varılması için Kahire'de yapılan müzakerelerin ardından Tel Aviv'de istişareler gerçekleştirdi. Uzman heyet istişarelerin ardından müzakereler için bugün Doha'ya gidiyor.

Haberde, heyetin, anlaşmanın genel hatlarına ilişkin açık konularda bulunan boşlukların azaltılması amacıyla arabulucularla görüşmelere devam etmesinin beklendiği kaydedildi. Ayrıca heyetin ateşkes anlaşması ve esir takası konusunda İsrail ve Hamas ile müzakerelere devam eden Mısır, Katar ve ABD'li temsilcilerle görüşmesi de öngörülüyor.

İRAN SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Geçtiğimiz hafta Hizbullah’ın İsrail’e yoğun bombardıman şeklindeki misilleme saldırısının adından ABD, iki taraf arasında daha büyük bir çatışma tehdidinin en azından şimdilik önlendiğini düşünüyor.  Sessizliğini koruyan İran'dan gelecek misilleme saldırısına ilişkin endişeler ise devam ediyor. CNN'in haberine göre, ABD, İran'ın bölgedeki en güçlü, en yetenekli ve en bağımsız vekil gücü olan Hizbullah'ın İsrail ile tam ölçekli bir savaş istemediğini değerlendiriyor.

ABD, İran'ın nasıl tepki vereceğine ve verip vermeyeceğine henüz karar verme aşamasında olduğuna inanıyor ancak İran'da gelecek bir saldırı ihtimalini de göz ardı etmiyor.

Amerikan merkezli New York Times (NYT) gazetesi de İran'ın İsrail'e gerçekleştirmesi beklenen misilleme saldırısı ile ilgili dikkat çeken bir analiz kaleme aldı. NYT'ye göre uzmanlar İran saldırısının daha öncekilere benzemeyeceğini düşünüyor ve çok hedefli bir saldırı bekliyor.

Bununla birlikte İsrail ordusu, Batı Şeria’nın kuzeyindeki saldırılarına devam ediyor. Ordunun Batı Şeria'nın Cenin ve Tulkerim kentlerinde eş zamanlı harekete geçtiğine işaret edilirken, Kara Kuvvetleri’ne destek için savaş helikopterleri ve insansız hava araçlarının (İHA) kaldırıldığı ifade edildi.
 

BATI ŞERİA’DA İSRAİL SALDIRILARI SÜRÜYOR

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Cenin kentine düzenlediği baskında 2 kişinin öldürüldüğü ve 3 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı. Filistin resmî haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre de İsrail ordusu, çok sayıda zırhlı araçlarla Cenin kentine girerek İbn-i Sina Hastanesi yakınına konuşlandı.

İsrail ordusu, Cenin kentinin güneyinden atılan füzeyle bir aracı hedef aldı. Filistin Kızılayı, söz konusu araçta 3 kişinin cansız bedenine ulaştıklarını belirtti.Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkerim kentine de batıdan giren ordu, kentteki hastanelere baskın yaptı ve kuşatma altına aldı. Ambulansların çalıştırılmasına engel olan İsrail askerleri, ambulansların bazılarında arama yaptı.

MÜLTECİ KAMPLARINI HEDEF ALDILAR
 

Tulkerim'deki Nur Şems Mülteci Kampı'na insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlendi, saldırı sonucu yaralıların olduğu ancak İsrail'in bölgeyi kuşatmaya aldığı için ambulansların giremediği bilgisi paylaşıldı. Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tubas kentinde yer alan Faria Mülteci Kampına da baskın düzenleyen İsrail ordusu, İHA'larla bölgede yoğun uçuşlarını sürdürüyor.

Faria Mülteci Kampına İHA'yla düzenlenen saldırıda da 2 gencin yaşamını yitirdiği ve bazıların yaralandığı belirtilirken, Filistin Kızılayı ekiplerinin de İsrail engelleri nedeniyle bölgedeki yaralılara ulaşmakta zorluk çektiği kaydedildi. İsrail askerleri, Batı Şeria'daki Kalkilya kentine de Filistinlilerin evlerine baskınlar düzenledi.

3’Ü ÇOCUK EN AZ 18 ÖLÜ

Son olarak Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in dün Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarının yol açtığı can kayıplarına dikkati çekti. İsrail ordusunun Gazze’nin farklı noktalarına düzenlediği 5 hava saldırısında 3'ü çocuk en az 18 sivilin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda kişinin yaralandığını aktaran Basal, Gazze Şeridi'nin orta kesimine yönelik 4 hava saldırısında da 12 Filistinlinin öldüğünü belirtti.İsrail savaş uçaklarının güneydeki Han Yunus kentinde de 3 noktayı bombaladığına işaret eden Basal, bu hava saldırılarında en az 13 sivilin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını ifade etti.