Güney Kore merkezli Chosun TV’ye konuşan ve ismini açıklamak istemeyen bir yetkili, selden etkilenen bölgede “ihmallerinden dolayı” yaklaşık 20-30 kişinin geçen ay kurşuna dizilerek infaz edildiğini söyledi.

KUZEY KORE LİDERİ UYARMIŞTI

Yaklaşık bin kişinin hayatının kaybettiği sel felaketine dair temmuz ayı sonunda Kim Jong-un kriz masası oluşturmuş ve orada görevlerini “ciddi şekilde ihmal eden” ve insanların hayatını kaybetmesine neden olan kişilerin ağır bir şekilde cezalandırılacağını söylemişti.

İSTİHBARAT GÜNEY KORE'YE GELDİ

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi'nde görevli bir sözcü telefonla yaptığı açıklamada, gelişmelerle ilgili istihbarat aldıktan sonra durumu yakından izlediklerini söyledi. Güney Kore'nin Kuzey ile ilişkileri yürüten Birleşme Bakanlığı ise konuyla ilgili yorumda bulunmayı reddetti.

NE OLMUŞTU?

Kuzey Kore'nin kuzeybatısında bulunan Sinuiju kentinde, temmuzda, şiddetli yağışlar nedeniyle Kuzey Kore-Çin sınırındaki Yalu Nehri'nin taşmasıyla bölgede mahsur kalan 5 binden fazla kişi tahliye edilmişti. Güney Kore Birleşme Bakanlığı, Kuzey Kore'deki şiddetli yağışlar ve sel nedeniyle ölen veya kaybolan kişi sayısının 1000'i aştığını tahmin ettiklerini bildirmişti. Kim Jong-un ise Güney Kore medyasını, ülkesindeki sel felaketinin yol açtığı hasarın boyutuyla ilgili uydurma haberler yapmakla suçlayarak kınamıştı.