Türkiye'nin zenginleri listesi en çok merak edilen konulardan birini oluşturuyor. Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya göre Türkiye'de zengin olarak kalan tek bir aile kaldı. O da Koç ailesi. Ortaylı, Koç ailesi için "Aynı Güney Amerika gibi. Servetlerin el değiştirmesi yirmi yılı bulmuyor" dedi.

SADECE KOÇ AİLESİ KALDI

 Türkiye’de zenginliğin de sürekli el değiştirdiğini vurgulayan İlber Ortaylı, “Türkiye'de servet sahipleri hızlı değişir. 7-8 yaşlarında iken babam bana Türkiye'nin zenginlerini saymıştı. Bugün o listeden sadece Koç ailesi var. Yani aynı Güney Amerika gibi. Servetlerin el değiştirmesi yirmi yılı bulmuyor” dedi.

‘ZENGİNLERİN TÜKETİM KÜLTÜRÜ DE YOK’

Bu kadar gösterişli tüketimin, Batı Avrupa'da bile olmadığını söyleyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Görüyorum, özel uçaklarla, ‘business class’ta çoluk çocuk gidiyorlar 1-2 saatlik yolculuklara. Bizim bu zenginlerin Avrupa'da gittikleri ilk yer neresi biliyor musunuz? Fransa’da, İtalya’da yine işportacılar…Tüketim kültürleri de yok yani" dedi.

‘DÜNYAYI GÖRGÜSÜZCE GEZENLER VAR’

Toplum olarak dünyayı anlamak, gezginlik başlıklarında da büyük sıkıntılar yaşadığımızı belirten tarihçi yazar, “Dünyayı gezin, keşfedin. Gezin derken para saçın demiyorum. Dünyayı görgüsüzce gezenler var. Gezmek demek servet harcamak demek değil, ikinci sınıfta gezilir. Bir profesör arkadaşım vardı. Bekliyorlar havalimanında, birinci sınıfta yer yok, ikinci sınıfta da yok, ta üçüncü sınıfla gelmiş. Sonra dedi ki ben hep üçüncü sınıfla gezerim çünkü dördüncü sınıf yok” diye konuştu.