Bundan tam 100 yıl önce müzeye çevrilen Topkapı Sarayı, 2023'te 3 milyon 474 bin 760 kişiyi ağırladı. En çok ziyaret edilen yapıtlardan olan Topkapı Sarayı'yla ilgili Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan çağrı geldi.

KONTENJAN SİSTEMİNE GİDİLSİN

Topkapı Sarayı'nın yıllık ziyaretçi sayısını bugünkü köşesine taşıyan İlber Ortaylı, "100. yılında Topkapı Sarayı Müzesi" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısının çok fazla olduğunu vurgulayan Ortaylı, "Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur" ifadelerini kullandı.

ZİYARETLERİN KISITLI OLMASI GEREKİR

Sarayın bu yıl müze oluşunun 100. yılı olduğunu anımsatan İlber Ortaylı, yazısının devamında şunları kaydetti:

"Buraya genç yaştaki öğrenciler daha doğrusu talebeler, anlayan insanlar gider. Ziyaretlerin kısıtlı olması gerekir. İlkokul çocuklarının getirilip de bir şey anlamadan gezdirilebilecekleri yer değildir. Ayrıca ilkokullar gezileri iyi tertipleyemiyor, öğretmenler de oraya buraya koşturmaktan görevlerini tam olarak yapamıyorlar. Müzenin çocuk eğitimi verecek kadroları yok. Bunların düzeltilmesi gerekir."

BİR YIL BOYUNCA BİN KERE GEZEBİLİRSİNİZ

Topkapı Sarayı Müzesi'nin dikkatlice kullanılması gerektiğine vurgu yapan İlber Ortaylı, giriş ziyaret ücretinin yüksek gelebileceğini ama bunun lüzumsuz bir sızlanma olduğunu aktararak, şunları belirtti:

"Zira Türk vatandaşlarının yıllık aldıkları müze kart, hele öğrencilerin indirimiyle çok ucuzdur, böyle bir kartla Topkapı Sarayı Müzesi’ni de her türlü müzeyi isterseniz bir yıl boyunca bin kere gezebilirsiniz." 

İLBER ORTAYLI'NIN YAZISININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...