MAHMUT KEŞAN - EKOL TV - ÖZEL HABER


Erzincan'ın İliç ilçesinde, 13 Şubat 2024 tarihinde saat 14.28'de altın madeni karanlığa gömüldü ve toprak yığını 9 işçiyi yuttu. Maden sahasında çalışmalar durdu. Maden ocağı şirketine 3 yıl önce verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu iptal edildi. Çok geçmeden de 187 çalışan işten çıkarıldı. 

İŞTEN ÇIKARILAN ÇALIŞANLAR MADEN OCAĞINA TEPKİLİ

İliç'te yerin metrelerce altında, karanlığın içinde, tozun ve siyanürün ortasında ekmek mücadelesi veren işçiler tepkili. Anagold Madencilik tarafından işten çıkarılan çalışanlardan biri Ekol TV'ye şunları söyledi: "Ben o gün madene girmemiş olsaydım benim kapımda bugün belki bin tane koyun olacaktı. Hem topraklarımızı aldılar hem bizi işten çıkardılar. Bu konuda mağduruz."

GÖZLER HAZIRLANACAK OLAN İDDİANAMEDE

İliç'teki maden kazasıyla ilgili soruşturma kapsamında asli kusurlu oldukları kanaatine varılan altın madeni ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi, iş sağlığı güvenliği müdürü, operasyon şefi, proje koordinatörü ve delme patlatma mühendisi, jeoteknik mühendisinin de aralarında olduğu çok sayıda çalışan gözaltına alındı. 5 kişi 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan tutuklandı, 31 kişi de yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şimdi gözler Anagold Madencilik'le ilgili savcılığın hazırlayacağı iddianamede. 

TBMM'DE KURULAN KOMİSYON DA BİR RAPOR HAZIRLAYACAK

İliç'teki maden faciasıyla ilgili TBMM'de de komisyon kurulmuştu. 22 milletvekilinden oluşan İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, 18 Nisan'da çalışmalara başladı ve bir rapor hazırlanacak. Komisyondan çıkacak kararın ardından hukuki süreç hızlanacak. Maden sahasından toprağa siyanür akıp akmadığı sorusu da cevabını bulacak.