Türkiye'de sosyal medya platformu Instagram'a yönelik erişim engeli, 2 Ağustos itibarıyla uygulanmaya başlandı ve kullanıcılar dört gündür platforma erişim sağlayamıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'ın "katalog suçlara" uymadığı gerekçesiyle bu kararı aldığını belirtirken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Instagram’ın sahibi META şirketinin yetkilileri ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Uraloğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Tam istediğimiz sonucu alamadık" ifadesini kullanarak, görüşmelerin henüz istenilen sonuca ulaşmadığını belirtti. Peki, Instagram düzeldi mi, ne zaman açılacak? 

INSTAGRAM AÇILDI MI, NE ZAMAN DÜZELECEK?

Instagram'a yönelik erişim yasağı hala devam ediyor ve kullanıcılar sosyal medya platformuna ne zaman tekrar erişim sağlayabileceklerini merak ediyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet sitesinde bu konuda henüz bir bilgi bulunmamakta. Instagram'ın açılış tarihiyle ilgili son gelişmeleri ve açıklamaları haberimizde bulabilirsiniz.

ADALET BAKANI TUNÇ'TAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Instagram’a getirilen erişim yasağı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, "BTK, Ulaştırma Bakanlığımıza bağlı bağımsız bir kuruluş. BTK'nın gerekçelerini ilgili sosyal medya şirketine söyleyebilmiş durumda. Yetkiyi kullanan BTK, hangi gerekçelerle hangi yayınları aldığını ilgili sosyal medya kuruluşuna bildiriliyor. Öncelikle bunun çıkarılmasıyla ilgili bildirimde bulunuyor. Sonrasında kapatma yetkisi var. Şu anda BTK'nın gerekçelerini ilgili şirkete iletilmiş durumda. Türkiye bir hukuk devleti. Herkes kurallara uyacak. Dolayısıyla hiç kimsenin bir ayrıcalığı yok." dedi.

BAKAN URALOĞLU'NDAN SON DAKİKA INSTAGRAM YASAĞI AÇIKLAMASI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelere dair açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, "Karşı tarafla ilgili hassasiyetlerimizi net bir şekilde anlattık. Çok net olarak bir şirket düşünün, dünyada sosyal platform olduğunu düşünün, onun kendi kuralları kadar en az onun kadar bizim ülkemizin kanunları ve kuralları var. Şirketimizin kuralları diyorlar, siz bu ülkede faaliyet gösteriyorsunuz bu ülkenin kanunları kuralları yok mu? Siz de bunlara uymak zorundasınız. Orada vahşice katledilmiş olan Hamas lideri ile yapılan taziyelere tahammül edilmiyor. Biz burada kanunlarımızı, toplumsal hassasiyetlerimizi ön plana çıkarıyoruz, onları sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz." dedi.

Instagram Son Durum

"İKİ TANE GENİŞ KATILIMLI TOPLANTI YAPILDI"

Uraloğlu, "Ciddi bir aşama kaydettiğimizi söyleyebilirim. Çok uzamadan bizim hassasiyetlerimizi dikkate alacaklar. Biz de vatandaşlarımızın bize ilettikleri mağduriyetler noktasında gereken hassasiyeti gösteriyoruz. Toplumumuzda gösterdiğimiz refleksin çok ciddi karşılığı olduğunu bilmenizi isterim. Anlık, dakikalık takip ediyorum diyebilirim. İstediğimiz gerekler yerine getirildiği takdirde engeli kaldıracağız." ifadelerini kullandı.

"BİR ÖZÜR BEYANLARI BİLE HALA YOK"

Bakan, "İki tane geniş katılımlı toplantı yapıldı. Dar anlamda anlık olarak haberleşiyoruz. Bir toplantıya gerek kalmamasını umuyoruz. Sizin taleplerinizi karşıladık dedikleri anda biz de erişimi sağlamış olacağız. Burada Malezya Başbakanı ve Devlet Başkanının erişimini bunlar engelledi şimdi özür dilediler. Bir özür beyanları bile hala yok. Biz de kendi değerlerimizi kanunlarımızı koruyacağız. Gereğini yapacağız, yasakçı bir yaklaşım içerisinde değiliz. Yasaklı yaklaşım Instagram ve benzeri platformlardır." dedi.

INSTAGRAM NE ZAMAN AÇILACAK?

Bakan Uraloğlu, "Tamamen bize geri dönüşlerini bekliyoruz. Geri döndükleri an buradan ayrıldık, dakikalar içerisinde bize geri döndüler ‘evet bunlarda sıkıntı yok dediklerinde’ açılmış olacak." şeklinde konuştu.

‘BİZİM ÜLKEMİZİN HASSASİYETLERİNİ DİKKATE ALACAKSINIZ’

Bakan Uraloğlu, "En önemli gerekçemiz katalog suçlarla ilgili yaptığımız uyarıları dikkate almamış olmaları. Bu platform Hamas terör örgütüdür diyor. YPG, onu terör örgütü olarak kabul etmiyor. Bizim ülkemizde hizmet ediyorsanız bizim ülkemizin hassasiyetlerini dikkate alacaksınız." dedi.

INSTAGRAM NEDEN KAPANDI?

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) site bilgileri sorgulama sayfasında, 2 Ağustos itibarıyla Instagram’a erişim engeli kararı alındığı kaydedildi. Milliyet’in yetkililerden aldığı bilgiye göre BTK kararıyla uygulanan erişim engelleme, “uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa karşı cinsel istismar”, “intihara sevk etme”, “Atatürk aleyhine işlenen suçlar”, “yağma ve nitelikli yağma”, “soykırım suçu”, “devlete karşı savaşa tahrik” gibi suçları içine alan katalog suçlar kapsamında, Instagram paylaşımlarıyla ilgili yapılan şikayetler üzerine verildi.

HANİYE TARTIŞMASI

Erişime engelleme kararı sonrası, sosyal medyada Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Hamas lideri İsmail Haniye’yle ilgili taziye mesajlarını engelleyen Instagram’ı kınayan açıklaması gündeme getirildi. Ancak kararın bununla ilgili olmadığı, bu nedenle bir engelleme kararı verilemeyeceği vurgulandı.