İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu’yu başkent Tahran’da kabul etti. Görüşmede, İran’ın Rusya ile stratejik ilişkilerini güçlendirmeyi dış politikasının öncelikleri arasında gördüğünü belirten Pezeşkiyan, iki ülke arasındaki anlaşmaların uygulanmasını hızlandırmanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca, İran ve Rusya’nın çok kutuplu bir dünyayı teşvik etme işbirliğinin, global güvenliği artıracağına ve dünya barışına katkıda bulunacağına inandığını ifade etti.

Pezeşkiyan, İsrail’in Gazze’deki soykırım ve savaş suçları ile Hamas lideri İsmail Heniyye’ye yönelik suikast girişiminin uluslararası hukuk ve normları ihlal ettiğini belirterek, İran’ın bölgedeki savaşın yayılmasını istemediğini, ancak İsrail’in işlediği suçlara kesinlikle yanıt vereceklerini söyledi.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu ise, ülkesinin İran’ı önemli bir müttefik olarak gördüğünü ve iki ülke arasındaki ortak çabaların çok kutupluluğu ve güvenliği sağlama yönündeki katkılarından memnuniyet duyduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya’nın Birleşmiş Milletler, BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü gibi uluslararası kuruluşlarda İran ile işbirliğini genişletme niyetinde olduğunu vurguladı. Şoygu, Tahran’da İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Ekber Ahmediyan’ın daveti üzerine bulunuyordu.