İsrail’in Gazze’deki soykırımının 312’inci gününde tüm dünyanın gözü Tahran’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin intikamını almak için yemin eden İran’da…

İsrail istihbarat teşkilatı, Tahran’ın birkaç gün içinde Tel Aviv’e doğrudan saldırmaya hazırlandığını iddia etti. Ulusal güvenlik toplantısında gündeme gelen haftalık istihbarat raporunda 15 Ağustos’ta yapılması planlanan ateşkes görüşmelerinden önce misilleme saldırısının gerçekleşebileceği ve müzakerelerin tehlikeye düşebileceği iddia edildi.

"MİSİLLEME ATEŞKESİ TEHLİKEYE ATMAMALI"

İsrail istihbaratı, son bir haftadır İran’ın misilleme saldırısının zamanlamasına ve niteliğine karar vermediğini düşünüyordu. Dünya kamuoyunun baskısının İran Dini Lideri Ali Hamaney’i Tel Aviv’e karşı misillemeyi ertelemeye, sınırlandırmaya veya en aza indirgemeye yöneltebileceği söylentileri kulislerde konuşuluyordu.

İran’ın Birleşmiş Milletler’deki temsilcileri yaptıkları açıklamada “Yapacağımız misillemenin zamanında ve gündemdeki ateşkes ihtimalini tehlikeye atmayacak şekilde olmasını istiyoruz” dedi.

İstihbarat yetkilileri, İran’ın Nisan’daki saldırısından önce yaptığı hazırlıkların aynısını yaptığını belirtti, öte yandan İsrail ordusu sivillere yönelik savaş kurallarında herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

İSRAİL ORDUSUNDA KIRMIZI ALARM

ABD ve İsrail, İran’ın bu hafta Tel Aviv’e saldırmasına kesin gözüyle bakıyor. İsrail ordusu dünden itibaren “kırmızı alarm” durumuna geçti.

Beyaz Saray, İran’ın misillemesinin nisan ayındaki saldırıdan çok daha büyük boyutta olacağını iddia etti. İran Silahlı Kuvvetleri’nin füze ve insansız hava aracı (İHA) birimlerini hazırladığı aktarılırken saldırının Hizbullah ile koordineli ya da eş zamanlı yapılabileceği düşünülüyor.

Israeli army

ABD, TÜRKİYE’DEN YARDIM İSTEDİ

Bununla birlikte ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake ise Washington’ın Türkiye’den ve İran ile güçlü ilişkileri olan diğer müttefiklerden Tahran’ı Orta Doğu’daki gerilimi azaltması konusunda ikna etmesi çağrısında bulundu.

BEŞ ÜLKEDEN ORTAK BİLDİRİ

Ayrıca ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya liderleri Orta Doğu’da tansiyonun düşmesine, Gazze'de ateşkesin sağlanmasına ve esirlerin bir an önce serbest bırakılmasına dair ortak bildiri yayımladı.

Bildiride beş ülkenin mümkün olan en kısa zamanda ateşkes anlaşmasının tamamlanması için müzakerelerin bu hafta yeniden başlamasını desteklediği kaydedilirken tüm taraflara sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.

İRAN BİLDİRİYE TEPKİ GÖSTERDİ
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İngiltere, Almanya ve Fransa'nın "İran'ın İsrail'e karşılık vermemesi" talebini içeren ortak açıklamasını "küstahça" bir girişim olarak nitelendirdi.

Kenani, "İran, ulusal güvenliğini savunma konusunda kararlıdır. Almanya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere Batılı ülkeler İsrail'in Filistin halkına uyguladığı savaş suçları ve soykırımı durdurmaya yönelik etkili çaba harcaması gerekirken Siyonist rejimi desteklemektedirler" dedi.

Söz konusu 3 ülkenin, İran'ı, tanınan haklarını kullanmaktan vazgeçmeye çağırmasının uluslararası siyaset ve hukuka uymayan "küstahça" bir girişim olduğunu dile getiren Kenani, bu tarz yaklaşımların bölgede alenen terör suçu işleyen İsrail'i cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacağını ifade etti.

Kenani "Eğer adı geçen ülkeler gerçekten bölgede barış ve istikrar arıyorlarsa, İsrail'deki ayrımcı ve ırkçı rejimin savaş çığırtkanlığı ve maceracılığına kesin olarak karşı durmalıdır. Gazze'ye karşı savaşı, savunmasız Filistin halkının, kadın ve çocukların korkunç şekilde öldürülmesini derhal durdurmalıdır” diye konuştu.

BLINKEN, ORTA DOĞU’YA GİDİYOR

ABD merkezli haber sitesi Axios ise, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bu gece tekrar Orta Doğu’ya gideceğini öne sürdü. Blinken’ın rotasında Katar, Mısır ve İsrail var.

Blinken

İSRAİL HAN YUNUS’TA EVLERİ BOMBALIYOR

Öte yandan İsrail’in Gazze’deki soykırımı devam ediyor.  İsrail ordusu Han Yunus'un doğusundaki Ebu Hayye beldesinde "Ebu Hayye" ailesine ait evi bombaladı, saldırıda 10 Filistinli öldü.
Gazze'deki Sivil Savunma Birimi, İsrail ordusunun saldırısında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 10 Filistinlinin hayatını kaybettiği, yaralanan ve kaybolanların olduğu belirtti.

KASSAM TUGAYLARI BİR ESİRİ ÖLDÜRDÜ, İKİSİNİ AĞIR YARALADI

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde ise İsrailli esirleri korumakla görevlendirilen iki Kassam üyesinin bir esiri ateş açarak öldürdüğünü, iki kadın esiri de ağır yaraladığını açıkladı.

Yaralı esirlerin hayatlarını kurtarmaya yönelik çabaların devam ettiğini kaydeden Ebu Ubeyde, Gazze’deki katliamların ve bunun sonucunda ortaya çıkan tepkilerin tüm sorumluluğunun İsrail hükümetine ait olduğunu dile getirdi.

HAMAS, TEL AVİV'E SALDIRDI
Salı günü akşam saatlerinde ise  İsrail'in başkenti Tel Aviv'de patlama sesleri duyulduğu aktarılırken Hamas'ın Gazze'den İsrail'e çok sayıda roket attığı bildirildi.

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. İran’ın misilleme saldırısı beklenirken Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları’nın Tel Aviv ve çevresini iki adet M90 roketle hedef aldığı aktarıldı.

İsrail ordusu, Gazze’den atılan ilk roketin, denize düştüğünü ikinci roketin ise sınırı geçemediğini ve Gazze'ye düştüğünü aktarıldı.