Filistin işgalini sürdüren İsrail, Gazze'de soykırım girişiminde bulunmasının ardından Lübnan'ı hedef aldı. İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırılarının yoğunlaştırılmasının ardından dün gece ülkeye kara harekatı başlatıldı.

İRAN HAVADAN HİZBULLAH KARADAN İSRAİL'E SALDIRDI 

İran, İsrail'e çok sayıda füze fırlattı. İsrail'in birçok kentinde ve başkent Tel Aviv'de sirenler çalıyor. İran havadan saldırı gerçekleştirirken Hizbullah ise İsrail'e karadan saldırı gerçekleştirdi.  Füzeler ateşlendiği sırada Tel Aviv sokaklarında silahlı çatışma çıktı. 

ÜLKE GENELİNDE SİRENLER ÇALIYOR 

İsrail ordusu, İran'dan İsrail'e doğru füzeler atıldığını ve Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "kısa süre önce" İran'dan İsrail'e füzeler atıldığı belirtildi. Atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

İsraillilere "uyarıları dikkate almaları ve güvenli yerlerde kalmaları" çağrısı yapıldı. Bu açıklamanın ardından ülkenin birçok bölgesinde de siren sesleri duyuldu.

İSRAİL ORDUSU: SALDIRILAR DEVAM EDİYOR 

İsrail ordusu yaptığı yeni açıklamada, İran'ın saldırısının devam ettiğini belirterek İsraillilerden korunaklı alanlarda kalmaya devam etmelerini istedi.

Açıklamada saldırılarda can kaybı veya hasar olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI ORDUSU'NDAN AÇIKLAMA 

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'e onlarca balistik füzeyle saldırı başlattığını duyurdu.

Devrim Muhafızları Ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İran'ın ulusal güvenliğini hedef alan İsrail'e onlarca füzeyle saldırı düzenlendiği bildirildi.

Saldırının Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan'ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail'in bu saldırıya askeri yanıt vermesi halinde "yıkıcı karşılık" göreceği uyarısında bulunuldu.

HUSİLER DE İSRAİL'İ VURDUKLARINI AÇIKLADI

Yemen'deki İran destekli Husiler, uzun menzilli yeni ve yerli üretim bir insansız hava aracını (İHA) ilk kez İsrail'in güneyindeki Eylat kentine düzenledikleri saldırıda kullandıklarını duyurdu.

Husilere bağlı "26sep.net" sitesinde yer alan haberde, uzun menzilli yeni ve yerli üretim bir insansız hava aracı olan "Samad-4"ün Husiler'e ait mühimmat ve füzeler taşıdığı, keşif ve saldırı görevlerini bir arada gerçekleştirebildiği belirtildi.

Haberde, "Samad-4'ün menzili 2 bin kilometreden fazla ve hava savunma sistemlerine özellikle de İsrail'in çeşitli hava savunma sistemlerine yakalanmama kabiliyeti yüksek." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu İHA'nın ilk kez bugün İsrail'in Eylat şehrindeki askeri hedeflere saldırmak için kullanıldığı kaydedildi.

Habere göre, Yemen yapımı ilk yerli İHA olan "Samad-4" 3 metre uzunluğunda. Kanat genişliği 5 metre ve her biri 25 kilogram ağırlığında iki bomba taşıyabilen "Samad-4", hassas hedefleme ve keşif görevleri yapabiliyor.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, gün içinde yaptığı açıklamada, Yafa bölgesinde İsrail askeri noktalarını "Yafa" isimli insansız hava aracıyla (İHA), Eylat kentindeki Umm er-Raşraş bölgesindeki İsrail askeri noktalarını da "Samad-4" tipi İHA'larla hedef aldıklarını ifade etmişti.

BEYAZ SARAY HAREKETE GEÇTİ

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in Lübnan'a artan saldırılarının ardından giderek yükselen İsrail-İran gerilimine ilişkin ulusal güvenlik ekibini topladığı bildirildi.

Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırıları başlamadan önce sabah saatlerinde ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldi. Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in de katıldığı görüşmede, İran'ın İsrail'e yönelik balistik füze saldırı hazırlığına ilişkin güncel durum değerlendirildi.

Biden ile ulusal güvenlik ekibi, İsrail'in kendini savunmasına yönelik ABD'nin yardımlarını ve bölgede görev yapan Amerikan askerlerinin son durumunu da ele aldı.

AA muhabirine açıklama yapan ve adının açıklanmasını istemeyen kıdemli bir Beyaz Saray yetkilisi, İsrail-Lübnan gerilimine ilişkin, "ABD, İran'ın yakın zamanda İsrail'e yönelik bir balistik füze saldırısı yapmaya hazırlandığı şeklinde işaretlere sahip. İsrail'i bu saldırıya karşı savunmak için savunma hazırlıklarında aktif şekilde destekliyoruz. İran'dan İsrail'e yönelik doğrudan bir askeri saldırı, İran için ağır sonuçlar doğuracaktır" açıklamasını yapmıştı.

İRAN’DAN BİR TEHDİT DAHA

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İsrail'in ulusal güvenlik ihlallerine cevap verildiğini belirterek, "Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir." açıklamasında bulundu.

İran Daimi Temsilciliği, konuya ilişkin sosyal medya hesabından mesaj paylaştı.

İran'ın "Siyonist rejimin terör faaliyetlerine yasal, makul ve meşru cevabını" verdiği ifade edilerek, İsrail'in İranlı vatandaşları hedef aldığı ve ülkenin egemenliğini ihlal ettiği belirtildi.

Mesajda, "Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir." uyarısı yapılırken, bölge ülkeleri ve "rejimin destekçilerinin" İsrail ile yollarını ayırmaları çağrısında bulunuldu.