Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail’in Batı Şeria’daki soykırım saldırısında keskin nişancının kurşunuyla başından yaralanarak hayatını kaybettiği öğrenildi. Katar merkezli haber kanalı Al Jazeera’ya konuşan kaynaklar, 26 yaşındaki Eygi’nin geçen hafta salı günü Batı Şeria’ya geldiğini aktardı.

ISM'DE ÇALIŞIYORDU

Olay, Nablus yakınlarındaki Beita kasabasındaki haftalık yerleşim karşıtı yürüyüşü esnasında meydana geldi. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre aynı zamanda aktivist olan Eygi, Filistinli çiftçileri koruma kampanyasının bir parçası olarak Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde (ISM) gönüllü olarak çalışıyordu.

İSRAİL'İN ÖLDÜRDÜĞÜ ÜÇÜNCÜ GÖNÜLLÜ

Eygi, Filistin'de İsrail ordusu tarafından öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu. Rachel Corrie, 2003 yılında Gazze'nin Refah bölgesinde, Tom Hurndall ise 2004 yılında yine Gazze'de öldürülmüştü.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN TEPKİ

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı konuya dair yaptığı paylaşımda "Netanyahu hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz. İsrail makamları ve onları destekleyenler uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir” ifadesinde bulundu.

TÜRKİYE YEREL MAKAMLARLA TEMAS HALİNDE

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Nablus kentinde İsrail askerleri tarafından öldürülen Eygi'nin hem Türk hem de Amerikan vatandaşlığına sahip olduğunu, Türkiye'de de bulunduğunu, son dönemde hayatını ABD'de sürdürdüğünü kaydetti.
Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu'nun olayla ilgili yerel makamlarla temas halinde olduğunu vurgulayan Keçeli, Eygi'nin başından vurulduktan sonra Rafidia Hastanesi'ne kaldırıldığı fakat kurtarılamadığı bilgisini paylaştı.

NEREYE DEFNEDİLECEĞİNE AİLESİ KARAR VERECEK

Keçeli, Eygi'nin cenazesinin nereye defnedileceğine ailesinin karar vereceğini belirterek, Türkiye'de defnedilmesine karar verilirse konsolosluk işlerini Türk Dışişleri Bakanlığının yapacağını bildirdi.
Benzer durumlarda genelde yerel makamlar tarafından otopsi yapıldığını ve yine benzer bir işlemin gerçekleştirileceğini tahmin ettiklerini kaydeden Keçeli, cenaze nakil işleminin 2-3 hafta sürebildiğini belirtti.

İSRAİL TARAFINDAN ÖLDÜRÜLEN AYŞENUR EZGİ EYGİ KİMDİR? Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi kaç yaşında ve aslen nereli? İSRAİL TARAFINDAN ÖLDÜRÜLEN AYŞENUR EZGİ EYGİ KİMDİR? Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi kaç yaşında ve aslen nereli?