Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın 925'inci gününde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in başkanlığında ABD’nin Almanya’daki Ramstein Üssü’nde 24'üncüsü düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısına katıldı. Toplantının açılışında konuşma yapan Zelensky, Ukrayna’nın asgari ölçüde silaha sahip olduğunun bilindiğini belirtti.

Zelensky, Ukrayna’ya sağlanan yardım paketleri için minnettar olduklarını ifade ederek, "Ancak Rus kuvvetlerini ülkeden çıkarmak için daha fazla silaha ihtiyacımız var. Özellikle Donesk bölgesinde” diye konuştu. Askerlerin yeterli silahlara sahip olmalarının ve Ukrayna’ya sağlanması öngörülen yardımların hızla yerine getirilmesinin önemine işaret eden Zelensky, "Açıklanan her yardım paketinin derhal uygulanması lazım. Donesk bölgesindeki çatışmalar buna bağlı. Putin burada başaramazsa hiçbir yerde başaramaz” değerlendirmesinde bulundu.

“BÜYÜK BİR F-16 FİLOSUNA İHTİYACIMIZ VAR”

Ukrayna’ya henüz teslim edilmemiş bir dizi hava savunma sistemi bulunduğunu hatırlatan Zelensky, "Lütfen bu savaşta hava savunması da dahil olmak üzere daha aktif olun” çağrısında bulundu. Zelensky, ilk F16 savaş uçaklarının hizmete girdiğini belirterek, "Desteğiniz için teşekkür ederiz. Füzeleri ve insansız hava araçlarını vuruyorlar. Çok etkililer. Ancak bunlardan sadece birkaç tane var ve hâlâ büyük bir F16 filosuna ihtiyacımız var” dedi.

"RUSYA TOPRAKLARINDA İHTİYACIMIZ VAR"

Ukrayna devlet başkanı, bu konuda toplantıda önerilerde bulunacağını kaydetti. Öte yandan Batı tarafından tedarik edilen uzun menzilli silahların Rusya'daki hedefler için de kullanılması talebinde bulunan Zelensky "Uzun menzilli yeteneklere sadece işgal altındaki Ukrayna topraklarında değil, Rusya topraklarında da ihtiyacımız var” dedi.

ABD'DEN 250 MİLYON EUROLUK DESTEK

Zelensky, Ukrayna’da kendileri için daha fazla silah üretmeye hazır odluklarını belirterek bunun için de paraya ihtiyaç duyduklarını ifade ederek "Gerçek bir barışın sağlanması için Rusya'ya ciddi bir baskı uygulayarak bu savaşı sona erdirmek için elimizden geleni yapmaya hazırız” diye konuştu. Ayrıca ABD Savunma Bakanı Llyod Austin de ABD Başkanı Joe Biden’in 250 milyon euroluk yardım paketini açıklayacağını duyurdu.

AVRUPA’NIN KİEV’E DESTEĞİ SÜRÜYOR

Öte yandan Romanya meclisinde kabul edilen yasa tasarısı Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in onayı ile yürürlüğe girecek ve Romanya elinde bulunan 2 adet "Patriot" savunma sisteminden birini Ukrayna'ya verecek. Ukrayna'nın, Romanya'nın bu kararıyla son derece etkili uzun menzilli bir savunma sistemine sahip olacağı aktarıldı. Bu arada, 2004'ten bu yana NATO üyesi olan Romanya, Ukrayna ile 650 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor. Bununla birlikte Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Ukrayna’yı gerektiği sürece desteklemeyi sürdüreceklerini belirterek, Kiev’e “PzH 2000” tipi 12 obüs daha sağlayacağı bilgisini paylaştı. Pistroius, Bunların 6’sının bu yıl, diğer 6’sının da gelecek yıl Ukrayna’ya teslim edileceğini aktaran Pistorius, obüslerin maliyetinin 150 milyon avro olduğunu ifade etti. Ayrıca Danimarka ve Hollanda ile en kısa zamanda 77 Leopard 1A5 tipi tankı daha Ukrayna’ya sağlayacaklarını kaydetti.