İsrail’in Gazze’deki soykırımının 330’uncu gününde Tel Aviv ile Hamas arasındaki ateşkes ve esir takası müzakereleri Philadelphia Koridoru nedeniyle çıkmaza girdi. Hamas’ın Gazze Şeridi ile Mısır sınırında yer alan 14 kilometre uzunluğundaki koridorun boşaltılması talebine Tel Aviv hükümeti karşı gelirken, İsrailli esir yakınları da buna tepki gösteriyor.

“ESİRLERİ ÖLÜME MAHKUM ETTİNİZ”

Dün gerçekleştirilen, İsrail Başbakan Benjamin Netanyahu’nun başkanlık ettiği kabine toplantısından sızan “askerlerin Philadelphia Koridoru’nda kalması yönünde karar alındığı” iddiası üzerine esir yakınları açıklama yaptı. Esir ve Kayıp Aileler Forumu üyeleri yaptıkları açıklamada, Netanyahu’ya tepki göstererek, “Başbakandan, bir koridor karşılığında esirlerin hayatından vazgeçmeye karar verdiğini açıklayacağı bir basın toplantısı talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı. İsrail medyasında yer alan haberlerde, Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın kabineyi Philadelphia Koridoru'ndaki İsrail varlığını sürdürmek için esirleri ölüme mahkum etmekle suçladığı iddia edildi.

“33 ESİR TAKAS EDİLEBİLİR”

Bununla birlikte ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda devam eden Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası müzakereleri devam ediyor. İsrail ile Hamas'ın ortak noktada bulaşamadığı müzakerelere ilişkin yeni bir iddia daha ortaya atıldı. ABD merkezli haber sitesi Axios’un ABD ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, bu hafta gerçekleşen müzakerelerin odak noktasının esir takası olduğu bildirildi. Habere göre, İsrail ile Hamas arasında anlaşma sağlanması durumunda ilk aşamada kadın, 50 yaş üstü erkek ya da ciddi sağlık sorunu olan 33 esir ile 150’si cinayetten ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış yüzlerce Filistinli mahkum takas edilecek. Ayrıca 33 esirden daha azının hayatta olması durumunda da Hamas aradaki farkı kapatmak için esirlerin cansız bedenini teslim edecek. İsrailli yetkililerin Axios’a verdiği bilgilere göre, müzakereciler Hamas’ın anlaşma çerçevesinde serbest bırakılmasını istediği mahkumların listesini görüştü.

“MÜZAKERELER ÇÖKÜŞE GİDİYOR”

Hamas’ın üst düzey yetkilisi ise İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerin “çöküşe doğru gittiğini” söyledi. İsmi açıklanmayan yetkili, İsrail'in Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphi Koridoru’ndaki varlığını sürdürmekte ısrar ettiğini ve bir anlaşmanın parçası olarak serbest bırakılacak müebbet hapis cezasına çarptırılmış 65 Filistinli mahkumun kimlikleri üzerindeki vetosundan vazgeçmek istemediğini söyledi. Mısır, Katar ve ABD'nin İsrail’in talepleri karşısında “hayal kırıklığına uğradığını” da vurgulayan yetkili, “İsrail'in arabulucuların mevcut meseleleri ele alma önerilerini reddetmesi nedeniyle müzakereler çöküşe doğru gidiyor” dedi.

FİLİSTİNLİ ÇOCUKLARI HEDEF ALDILAR

Öte yandan İsrail’in Batı Şeria'nın güneyindeki saldırıları da devam ediyor. Gasbedilen Filistin toprakları Gush Etzion ve Karmei Tzur'da eş zamanlı olarak gerçekleşen 2 ayrı olayda en az 4 İsraillinin yaralandığı belirtildi. Gush Etzion'un girişindeki bir yakıt istasyonundaki bir araçta patlama meydana geldi. Olayda 2 İsrailli yaralandı. Nuseyrat Mülteci Kampı’na bağlı Ard el-Helu bölgesinde ise Filistinli “Şatlı” ailesine ait evi hedef aldı. Saldırı sonucunda aralarında en az 3 kişinin yaşamını yitirdiği, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinlinin yaralandığı bildirildi. Saldırıda yaşamını yitiren ve yaralananlar Deyr Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi’ne getirildi.

İNGİLİZ DOKTORLARDAN GAZZE PROTESTOSU

 İngiltere'nin başkenti Londra'daki St. Thomas Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları, İsrail'in gözaltındaki Filistinli meslektaşlarına uyguladığı kötü muamele ve işkenceyi protesto etti. "Uluslararası Af Örgütü" ve "Filistin için Sağlık Çalışanları (Healthworkers 4 Palestine)" adlı sivil toplum kuruluşu öncülüğünde başkentteki St Thomas Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları, İsrail'in herhangi bir suçlama veya yargılama olmaksızın alıkoyduğu 179 Filistinli sağlık çalışanın maruz kaldıkları zulme dikkati çekmek amacıyla eylem düzenledi. Hastane önünde üniformalarıyla bir araya gelen yaklaşık 179 doktor, hemşire ve sağlık teknisyeni, çoğunluğu Gazze'de olmak üzere Filistinli meslektaşlarının gözaltına alınmasına tepki göstererek, ellerinde "Gazze'deki doktorları serbest bırakın" yazılı pankartın yanı sıra yakalarında Filistinli sağlık çalışanlarının isimlerini ve unvanlarını taşıdı.