İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 325’inci gününde dünyanın gözü Gazze'de ateşkes için Mısır’ın başkenti Kahire'deydi ancak görüşmelerin ikinci turunda da beklenen sonuç çıkmadı. Arabulucuların sunduğu anlaşma maddelerine iki taraf da olumlu yanıt vermedi. Anadolu Ajansı’na konuşan Hamas yetkilisi, herhangi bir anlaşmanın kalıcı ateşkesi ve İsrail'in Gazze’den tamamen çekilmesini içermesi gerektiğini, ancak Kahire'de arabulucular tarafından kendilerine sunulan teklifin bunları kapsamadığını söyledi.

“MUTABAKATA VARMAYA HAZIRDIK”

Hamas'ın 2 Temmuz'da ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen üç aşamalı ateşkes teklifine bağlı olduğunu belirten yetkili “Hamas, halkımızın en yüksek çıkarlarını gerçekleştirmek ve onlara yönelik saldırıyı durdurmak amacıyla üzerinde 2 Temmuz'da mutabakata varılan hususları uygulamaya hazır olduğunu teyit etti” diye konuştu.
İsrail'in taleplerini içeren yeni teklife göre Philadelphia Koridoru olarak adlandırılan 14 kilometrelik Mısır ile Gazze sınırının kontrolünün İsrail'e bırakıldığını ve İsrail ordusunun askeri varlığının Gazze'de devam etmesinin öngörüldüğünü dile getiren yetkili, Hamas heyetinin bunu kabul etmeyeceğini ara bulucu ülkelere ilettikten sonra Kahire'den ayrıldığını aktardı.

HİZBULLAH BEKLENEN MİSİLLEMEYİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Öte yandan Hizbullah'ın uzun zamandır Tel Aviv’i endişe içinde bıraktığı misillemesi pazar günü gerçekleştirildi. Hizbullah lideri Nasrallah saldırı sonrası yaptığı konuşmada misilleme operasyonunun başarı ile tamamlandığını duyurdu ancak gerekli görüldüğünde daha fazla eylem yapılabileceğini aktardı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise henüz “son sözü” söylemediklerini belirtti.  

İSRAİL’E VERİLECEK YANIT İYİ HESAPLANMIŞ OLACAK”

Bununla birlikte Hizbullah'ın misilleme saldırısının sona ermesinin ardından gözler yeniden hâlâ saldırı hazırlığında olan İran'a çevrildi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile yaptığı telefon görüşmesinde Hamas lideri İsmail Haniye suikastına karşı misilleme yapmayı planladıklarını söyledi. Irakçi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da İsrail'e verilecek yanıtın kesin, ölçülü ve iyi hesaplanmış olacağını belirterek "İsrail'in aksine biz tırmanışın peşinde değiliz ancak bundan korkmuyoruz da" dedi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ENDİŞELİ

Ortadoğu’da artan gerilimin ardından Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “derin endişe” içinde olduğunu aktardı. Dujarric, Guterres’in her iki tarafa da acil olarak “çatışmaların durdurulması” çağrısında bulunduğunu ifade etti.

İSRAİL SOYKIRIM SALDIRILARINA DEVAM EDİYOR

Öte yandan Tel Aviv’in Gazze’deki soykırım saldırıları devam ediyor.  İsrail ordusunun, şehrin batısındaki Eş-Şuheda Caddesi üzerindeki bir evi bombalaması sonucu çok sayıda Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Ayrıca Gazze'nin güneyindeki Han Yunus şehrinin doğusundaki Abasan el-Kebira kasabasında Ebu Rida ailesine ait bir evin İsrail uçakları tarafından vurulduğu aktarıldı. Saldırı yapılan iki noktadaki ölü ve yaralı sayısı konusunda henüz net bir açıklama yapılmadı.

BOMBALANAN EVDEN 11 FİLİSTİNLİNİN CESEDİ ÇIKTI

Gazze'deki Sivil Savunma Teşkilatından yapılan yazılı açıklamada ise, İsrail'in 21 Ağustos'ta Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Han Yunus'un batısına düzenlediği saldırıda hedef aldığı evin enkazında arama kurtarma çalışması yürütülüyor. Sivil savunma ekipleri, Ebu Hedrus ailesinin evinin enkazındaki çalışmalarda saldırıda hayatını kaybeden 11 Filistinlinin cansız bedenine ulaştı.