Dünya

İsrail’de sirenler çalıyor: Mavi Hat’ta füze savaşları devam ediyor!

İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 352’nci gününde Mavi Hat’ta gerilim şiddetlenerek devam ediyor. Tel Aviv ordusu Gazze’deki soykırım saldırılarına devam ederken hedefi Lübnan’a kaydırdı. Hizbullah’ın İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kenti ve çevresine düzenlediği roket saldırıları gece boyunca devam ederken, İsrail ordusu da Lübnan'a hava saldırıları başlattığını açıkladı. Ürdün ise vatandaşlarına acil olarak Beyrut’u terk etme çağrısında bulundu...

Loading...

Abone Ol

İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 352’nci gününde Hizbullah’ın İsrail'in kuzeyindeki bölgelere roket saldırıları sabah saatlerinde de devam etti. İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kenti ve çevresinde saldırı alarmları çaldı. Sosyal medyada, İsrail'e ait hava savunma sistemlerinden ateşlenen füzelerin atılan mühimmatlara doğru ilerlediği, havada patlamalar oluşturduğu görüntüler paylaşıldı.

LÜBNAN’DAN İSRAİL’E 115 FÜZE ATILDI

İsrail ordusunun yaptığı açıklamaya göre, Lübnan'dan İsrail'e doğru gece boyunca 115 kadar füze atıldı. Öte yandan Tel Aviv, hava savunma sistemlerinin roketlerin çoğunluğunu engellediğini ancak Hayfa yakınlarındaki Kiryat Biraik ve Aşağı Celile bölgesinde yerleşim yerine isabet ettiğini bildirdi. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, Kiryat Bialik bölgesine isabet eden roket nedeniyle üç kişinin yaralandığını ifade etti. Bölgede evlerde ve araçlarda hasar oluştu.

HEDEFTE HAVA ÜSSÜ VARDI

Lübnan Hizbullahı da yaptığı yazılı açıklamalarla, Gazze'deki Filistin halkının direnişiyle dayanışma, İsrail'in saldırılarına karşılık olarak, Fadi-1 ve Fadi-2 tipinde füzelerle Hayfa yakınlarındaki Ramat David isimli hava üssü ve buradaki bir savunma sanayi şirketi merkezini hedef aldığını kaydetti. İsrail ordusu, sabah saatlerinde Lübnan'da Hizbullah'a ait olduğunu ileri sürdüğü noktalara hava saldırısı başlattığını duyurdu. Bununla birlikte, İsrail ordusu, gece saatlerinde Irak'tan atılan bir insansız hava aracını (İHA) imha ettiğini açıkladı.

İSRAİL ORDUSUNDAN GÜVENLİK UYARILARINA GÜNCELLEME

İsrail iç cephe komutanlığı, Hayfa kentinden itibaren dün akşam saatlerinde yaptığı güvenlik uyarılarını daha da sıkılaştırdı. Talimatlara göre, bu bölgelerde eğitime ara verildi, açık alanlarda 10, kapalı alanlarda sığınak bulunması durumunda 100 kişiden fazla toplanmalar kısıtlandı. İş yerlerinin yakınlarında güvenli bir sığınak bulunması halinde çalışmaların devam edebileceği bildirildi. Bu bölgelerdeki tüm plajlar kapatıldı. 

İsrail ordusundan Lübnan'a geniş çaplı hava saldırıları: Cephe genişliyor İsrail ordusundan Lübnan'a geniş çaplı hava saldırıları: Cephe genişliyor

İSRAİL’DE EĞİTİME ARA

İsrail Sivil Savunma Teşkilatı, Lübnan'daki Hizbullah'ın şiddeti artan füze saldırıları ve sınır ötesi şiddetin yoğunlaşması üzerine bugün ülkenin kuzeyindeki tüm okulların kapatılmasını emretti. İç Cephe Komutanlığı, bölgedeki okulların ve diğer eğitim kurumlarının faaliyetlerinin en az pazartesi günü saat 18.00'e kadar durdurulacağını açıkladı.

ÜRDÜN’DEN LÜBNAN’I TERK EDİN ÇAĞRISI

Ürdün, vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri ve bu ülkeye seyahat etmemeleri çağrısında bulundu. Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle Ürdün vatandaşlarının bu ülkeye seyahat etmemeleri yönündeki çağrının yinelendiği aktarılırken Lübnan'da bulunan Ürdün vatandaşlarının da "mümkün olan en kısa sürede bu ülkeden ayrılmaları" istendi.

Ürdün'den vatandaşlarına: Lübnan'ı terk edin Ürdün'den vatandaşlarına: Lübnan'ı terk edin

BATI ŞERİA’DAKİ AL JAZEERA OFİSİ KAPATILDI

Öte yandan İsrail’in Batı Şeria’daki ablukası da devam ediyor. İsrail askerleri, askeri emirle Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki ofisini kapattı. Al Jazeera televizyonunda yer alan haberde, "ağır silahlı İsrail askerlerinin televizyonun Ramallah'taki ofisini 45 gün süreyle askeri emir gereği kapattığı" anlatıldı. İsrail askerlerinin önce Al Jazeera'nın Ramallah'taki ofisinin bulunduğu binayı kuşattığı ve binanın demir kapısını bombayla patlatarak ofise baskın düzenlediği kaydedildi. Baskında ofisteki tüm ekipman ve belgelere el koyan İsrail askerlerinin bunları kamyonlarla taşıdığı, çalışanların arabalarını kullanmasını engellediği aktarıldı.

AKSA ŞEHİTLERİ HASTANESİ’NDE KRİTİK SAATLER

Bunun yanısıra Gazze’nin merkezindeki Aksa Şehitleri Hastanesi yönetimi, elektrik jeneratörlerinde kullanılan yağ ve yedek parça eksikliği nedeniyle hastanenin 10 günden daha kısa bir süre içinde hizmet dışı kalma riski konusunda uyarıda bulundu. Hastane yönetimi, İsrail saldırıları nedeniyle yaşanan risklere dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Hastanenin elektrik jeneratörlerinde kullanılan yağ ve yedek parçalardaki eksiklik ve İsrail'in gerekli malzemelerin girişini engellemesi nedeniyle 10 günden daha kısa bir süre içinde hizmet dışı kalabileceği" kaydedildi. Bu durumun "gerçek bir insani felaketin habercisi olduğu" belirtilen açıklamada, Aksa Şehitleri Hastanesinin Gazze'nin orta bölgesindeki tek devlet hastanesi olduğu vurgulandı.

İsrail'den Lübnan’daki 180 noktaya hava saldırısı İsrail'den Lübnan’daki 180 noktaya hava saldırısı

NE OLMUŞTU?

İsrail ordusu ve Lübnan Hizbullahı arasında gerilimin zirveye tırmanmasının ardından çatışmalar, 21 Eylül Cumartesi günü boyunca karşılıklı devam etmişti. Lübnan Hizbullahı gece saatlerinde Hayfa kenti ve çevresine 20 kadar roketle saldırı düzenlemişti. Hizbullah, roketlerle daha önceden İsrail içine sızarak havadan görüntülerini kaydettiği Hayfa yakınlarındaki Ramat David askeri hava üssünü hedef aldığını açıklamıştı. Tel Aviv’in 20 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlediği hava saldırısında 45 kişi hayatını kaybetmişti. Hizbullah, saldırıda aralarında üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil'in de bulunduğu 15 mensubunun öldüğünü duyurmuştu. Lübnan'da 17-18 Eylül tarihlerinde çağrı cihazları ile telsizlerin patlatılması ve ardından gerçekleşen Beyrut saldırısında toplamda 76 kişi hayatını kaybetmişti. İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana taraflar arasında zaman zaman şiddetlenen çatışmalar meydana geliyor. Uluslararası toplum, İsrail'in üst üste gelen saldırıları karşısında bölgesel bir savaşın patlak vermesine karşı uyarı yapıyor.