Türkiye'nin ve dünyanın önemli gündem gelişmeleri Tartışma Zemini programında ele alındı. Çağlar Cilara sordu, Siyasal İletişimci Nur Tuğba Aktay, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgay Yerlikaya, 24'üncü dönem CHP Milletvekili Erdal Aksünger ve Kamuoyu Araştırmacısı Murat Gezici yanıtladı. 

"İSRAİL BİR TARAFTAN BOMBALAMA DEVAM EDİYOR" 

Murat Gezici: İsrail hep önde bir savaş yapmıştır. Gerek askeri ile gerek tankıyla, gerek yüksek teknoloji silahlarla önde davranıyor. Burada yapılan ilginç bir şey var.  Savaşta bir kişi öldüğü zaman bir kişi ölür, ama bir yaralı olduğu zaman en az 3 kişi onunla ilgilenmek zorunda kalıyor. İsrail o bölgede burayı meşgul etmek istiyor. 3 bine yakın yaralı olduğu söyleniyor, 20 kişinin durumu ağır, diğer yandan da İsrail Lübnan'ı bombalamaya devam ediyor. 
 
Arka planda belki de Lübnan, İsrail'de bir saldırı planlanıyordu. İsrail bunu ötelemiş olabilir. Bununla ilgili öncesinde bu satın alınan cihazlara programlar yerleştirmiş olabilir. Bu bir göz dağı değildir. İsrail kendisini her geçen gün korunaklı hale getiriyor. Caydırıcılık teşkil eden süreçler görüyorum. 

BÖLGEDE EN BÜYÜK YER İSTASYONU İSRAİL'DE VAR

CHP Milletvekili Erdal Aksünger: Çağrı cihazlarına yazılım yüklenmesi lazım, çağrı cihazlarına internetten bir şey yapmamız imkansız. Anladığım kadarıyla bu cihazlara bir yazılım yüklemesi yapılmıştır. Bu cihazlar sayaçlandırılabilir. 

Dünyadaki en önemli yerüstündeki baz istasyonun bir kısmı İsrail'de var. Kullandığımız telefonların hepsi kriptolu telefondur. Devlet görevlileri uydu üzerinden haberleşiyorlar. Yer istasyonu olması lazım ki haberleşmeyi sağlayabilsinler. O bölgedeki yer istasyonu, bu bölgede olmayabilir. Bu bölgedeki en büyük yer istasyonu İsrail'de var. 

"CİHAZLAR KONUM ALABİLİYOR"

Kamuoyu Araştırmacısı Murat Gezici:  Konum alabiliyor. Bunların kısımları var. Teknolojik olarak bu son versiyonu kullanıyorlar. Cihazlarda konum bilgisi dahi var. Konum bilgisi internete bağlanabiliyor.  Dünyada bu saldırının bir benzeri ve örneği yok. Lübnan'da İran büyükelçisi ve koruması da yaralandı. Cihazlar cep ve belde taşındığı için ağır yaralanmaya sebep olabiliyor.
 

"İÇERİ SIZMA GİRİŞİMİ OLMUŞTUR"

Siyasal İletişimci Nur Tuğba Aktay: Siber saldırı olarak konuşuyoruz, bu aslında siber saldırı değil. Siber saldırı daha çok yazılım tabanlı olur. 2017 yılında büyük bir siber saldırı gerçekleştirilmişti. Orada yapılan saldırıda 200 bine yakın kişinin banka hesabı etkilenmişti. Aldığım bilgiye göre, burada tıpkı Haniye suikastında olduğu gibi önceden içeri sızma girişimi olma söz konusudur.