İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazlarını infilak ettirerek gerçekleştirdiği saldırıda patlayan cihazların menşei merak ediliyor. Konuyla ilgili sosyal medyaya yansıyan ve Hizbullah mensuplarının kullandığı iddia edilen 2 modelin ismi öne çıktı. Bu cihazlardan biri ABD, diğeri ise Tayvan menşeli şirketler tarafından üretilmiş ürünler.

TÜRKİYE’DE DE SATIŞTA

Cihazlardan biri, ABD menşeili ve 1900'lerin başından bu yana telefon ve diğer iletişim cihazlarını üreten Motorola'ya ait. Saldırıda patlayan cihazların Motorola'ya bağlı Teletrim marka olduğu paylaşılmasına karşın bu görsellerin sağlam cihazlara ait olduğu fark edildi. Bu modeller, Türkiye'de de online satış sitelerinde satılıyor.

Dikkat-1

CİHAZIN ÖZELLİKLERİ DİKKAT ÇEKİYOR

Apollo Systems HK, resmî internet sitesinde, dijitalleşen sağlık sektörü ve bakım tesislerinde olmak üzere dünya çapında birçok sektöre çağrı cihazı ve iletişim sistemleri sağladığını belirtiyor. Şirket ayrıca, sağlık çalışanları, müşteriler ve yöneticilere uluslararası alanda güvenilir iletişim, sistem tasarımı ve ağ destekli çözümler sunduğunu bildiriyor. Gold Apollo Ar-924, -10 ve +50 santigrat dereceye kadar dayanıklı, geniş aralıklı sinyal alımını sahip, 85 gün dayanabilen şarj kapasitesi, 95 g ağırlığında ve Usb-c ile şarj edilebiliyor. Ancak söz konusu şirketler, bu cihazlarının satışını cep telefonları ve internetin yaygınlaşması nedeniyle uzun süre önce durdurdu. Buna karşın bu modellerin online satış sitelerinde ikinci el satışları devam ediyor.

A A 20240917 35667242 35667240 L U B N A N S A G L I K B A K A N L I G I C A G R I C I H A Z L A R I N I N P A T L A M A S I S O N U C U 9 K I S I O L D U 2800 K I S I Y A R A L A N D I

TAYVANLI ŞİRKET ÜRETİM İDDİALARINI YALANLADI

 Öte yandan Tayvan merkezli şirket, infilak ettirilen çağrı cihazlarını kendisinin üretmediğini açıklayarak, marka lisansı verdikleri "BAC" isimli firmayı işaret etti. Gold Apollo şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "AR924" modeli çağrı cihazlarının üretiminde herhangi bir yetkilerinin olmadığı ifade edildi. "Biz sadece marka yetkisi veriyoruz ve bu ürünün tasarımında veya üretiminde hiçbir dahlimiz yok” ifadeleri yer alan açıklamada bu cihazların üretiminin yalnızca marka lisansı kullanma yetkisi verdikleri "BAC" isimli şirkete ait olduğu belirtildi.

Hizbullah intikam yemini etti: İsrail saldırıyı 5 ay önceden planlamış! Hizbullah intikam yemini etti: İsrail saldırıyı 5 ay önceden planlamış!

TAYVAN'DA DEĞİL YURTDIŞINDA ÜRETİLİYOR

Tayvan basınında yer alan haberlere göre de Gold Apollo Yöneticisi Hsu Ching Kuang, düzenlediği basın toplantısında, bu cihazların Tayvan'da değil, yurtdışında üretildiğini anlattı. Hsu, toplantıda, "BAC" şirketinin açılımı ya da merkezi hakkında detay vermekten kaçındı. Patlamaların ardından Lübnanlı sosyal medya kullanıcılarının dolaşıma soktuğu görsellerde yer alan hasar görmüş çağrı cihazlarının marka ve modelinin "Gold Apollo Rugged Pager AR924" olduğu görülmüştü.

Whatsapp Image 2024 09 18 At 10.56.20

NE OLMUŞTU?

Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında dün eş zamanlı patlamalar meydana gelmişti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 2'i çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıklamıştı. Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail'i sorumlu tutarken İsrail'den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi. İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor. 

Türkiye'deki çağrı cihazlarında risk var mı? İsrail'in saldırısı sonrası Bakan Uraloğlu yanıtladı Türkiye'deki çağrı cihazlarında risk var mı? İsrail'in saldırısı sonrası Bakan Uraloğlu yanıtladı