Kültür & Sanat

İstanbul “Kültür Yolu Festivali” yarın başlıyor

Türkiye’nin en büyük festivali Kültür Yolu Festivali’nin İstanbul ayağı yarın başlıyor. Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 13.durağı olacak olan festivalde; sergileri, konserleri, söyleşileri ve atölye çalışmalarını kapsayan 500’ü aşkın etkinlik düzenlenecek.

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen, toplamda 8 ay sürecek olan Kültür Yolu Festivali’nde; festivalin başladığı yer olması nedeniyle önemli bir yere sahip olan İstanbul, 500’ü aşkın etkinliğe ev sahipliği yapacak. 28 Eylül ve 6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalde konserlerden sergilere, tiyatrodan opera ve bale gösterilerine, söyleşilerden atölyelere, çocuk etkinlikler dijital sanatlara kadar yüzlerce etkinlik katılımcıları bekliyor.

SANAT TARİHİNDEN ÖNEMLİ ESERLER İSTANBUL’DA OLACAK

Picasso'dan Da Vinci'ye, Frida'dan Andy Warhol'a, Salgado'dan Refik Anadol'a kadar dünyanın en önemli sanatçılarının eserleri, İstanbul Kültür Yolu Festivali'nde bir araya geliyor.

İspanyol ressam Pablo Picasso'nun eserleri festival kapsamında Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) görülebilecek. Pablo Picasso'nun gravürleri, çizimleri, posterleri, litografileri ve fotoğraflarından oluşan, tamamı orijinal ve mirasçıları tarafından onaylanmış 170 parçalık sergi merakla bekleniyor.

“Leonardo Da Vinci- Rönesans Dehası" sergisi de festival boyunca Lale Müzesi'nde sanatseverlerle buluşacak. 

Ünlü fotoğraf sanatçısı Sebastiao Salgado'nun kariyerinin en uzun soluklu projelerinden olan "Genesis" sergisi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire'de siyah-beyaz eserlerinden oluşan sergi açılacak.

Frida Kahlo'nun kişisel günlüklerinden esinlenerek hazırlanan ve dünya çapında büyük ilgi gören "Frida Kahlo'nun Günlükleri" sergisi ilk defa Türkiye'de bulunurken, Andy Warhol'un "Warhol'un Dünyası-Pop Art'ın İkonu" sergisi, 28 Eylül'den 31 Aralık'a kadar AKM'de ziyaretçilerini ağırlayacak.

 Refik Anadol'un yeni projesi "Yeryüzü Rüyaları: Anadolu" festival kapsamında ilk kez sanatseverler ile buluşacak. Yapay zekâ veri heykeli şeklinde oluşturulan eser, AKM Büyük Tiyatro Fuaye Alanı’nda sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Yapımcı, yönetmen Türker İnanoğlu'nun anısına hazırlanan "Bay Sinema- Türker İnanoğlu Sergisi", İstanbul Sinema Müzesi'nde yer alacak.

SANATSEVERLER İÇİN ÇOK SAYIDA SERGİ

Dolma Bahçe Sarayı Sanat Galerisi, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Sarnıcı, Rami Kütüphanesi, Galata Kulesi Sergi Salonu gibi İstanbul’un hem tarihini hem kültürünü yansıtan mekanlarda yurtiçinden ve yurtdışından sanatçıların eserlerinin sergileneceği farklı konseptlerde sergilerin açılması planlanıyor.

KLASİK MÜZİK VE OPERA YILDIZLARI İSTANBUL’DA

Klasik müzik ve operanın en önemli sanatçıları ve başyapıtları sanatseverler ile İstanbul Kültür Yolu Festivali’nde buluşturacak.

İstanbul AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda bugün İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) tarafından "Carmina Burana" operası temsili sahnelenecek. Temsilin ardından “Carmina Burana” festivalin ilk günü olan 28 Eylül'de bir kez daha izleyici ile buluşacak.

Şef Valery Gergeyev yönetimindeki Mariinsky Orkestrası da 29 Eylül'de festival kapsamında konser verecek.

Ünlü topluluk Deutsches Symphonie Orchester Berlin de 5 Ekim'de AKM'de dinleyicilerle buluşacak.

KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİ İLE KONSER COŞKUSU

Galataport Saat Kulesi Meydanı ve Ümraniye Millet Bahçesi’ne kurulan sahnelerde İstanbul Kültür Yolu Festivali katılımcıları birbirinden ünlü isimlerin konseriyle festival coşkusunu yaşayacak.

Festival konserlerinde Galataport sahnesinde Gazapizm, Madrigal, Homeland, Serkan Çağrı, Tuluğ Tırpan, Simge, Aşkın Nur Yengi, Fatma Turgut, Can Bonomo, Norm Ender ve Lvbel C5; Ümraniye Millet Bahçesi’nde ise Oğuzhan Koç, Ekin Uzunlar, Gökhan Türkmen, Derya Uluğ, Simge, Haluk Levent, Ferhat Göçer, Ebru Yaşar ve Alişan’dan oluşan sanatçı kadrosu müzikseverlerle buluşacak.

Taksim Camii Kültür Merkezi'nde festival süresince farklı konu ve içeriklerde sergiler, atölyeler, söyleşiler ve dinletiler gerçekleştirilecek.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi'nde 4 Ekim'de "Şiir Okuması" etkinliğinde David Magradze (Gürcistan), Sophie Dionysopoulou (Yunanistan), Nikolae Spataru (Moldavya), Dejan Stojkoski (Makedonya), Ella Frears (İngiltere), Nenad Saponja (Sırbistan), Katya Belçeva (Bulgaristan), Ömer Erdem, Muzaffer Serkan Aydın, Aziz Şakir (Bulgaristan) ve Tuba Kaplan şiirleriyle sanatseverlerle bir araya gelecek.

TÜRKAN ŞORAY, CEZAEVİNDE SÖYLEŞİYE KATILACAK

29 Eylül’de Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda Bircan Silan’ın moderatörlük yapacağı "Türkan Şoray ile Söyleşi" ve Yeşilay Sepetçiler Kasrı'nda 1-2-3 Ekim'de "New Approaches To Safeguarding Living Heritage And The 2003 UNESCO Intangible Cultural Heritage Convention: An International Forum Of Ngos" (Yaşayan Mirasın Korunmasına Yönelik Yeni Yaklaşımlar ve 2003 UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi), "STK'lerin Uluslararası Forumu", Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından düzenlenecek.

AKM Kütüphanesi'nde  "Şair Kadınlar Gecesi"nde, Sophie Dionysopoulou (Yunanistan), Esma Muhammed (Filistin), Katya Belçeva (Bulgaristan), Ella Frears (İngiltere), Senem Gökel (KKTC), Ebru Özden, Seçil Hidayet, Sezin Seda Altun, Elif Nuray, Şadiye Kılıç, ve Gönül Değirmencioğlu 2 Ekim’de katılımcılarla buluşacak.

30 Eylül'de "Züleyha ile Sınırsız Sohbetler"in konuğu klinik psikolog Yazar Beyhan Budak olacak. 1 Ekim'de Çin Büyükelçiliğinin iş birliği ile "China Oriental Performing Arts Group Dans Sahne Performansı" gerçekleştirilecek. İstanbul AKM Türk Telekom Açık Hava Sahnesi'nde 3 Ekim'de ise Baturay Özdemir, güldürü gösterisi ile izleyicileriyle bir araya gelecek.

ETKİNLİKLERDE FİLİSTİN’E VURGU YAPILACAK

Filistin’nde yaşananlara dair karikatürleriyle ilgi toplayan Naci El Ali'nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen "Hanzala" karakterlerinden oluşan sergisi, festival kapsamında Rami Kütüphanesi'nde ziyaret edilebilecek.

"Filistin'e Selam Gönderen Kısa Filmler" etkinliği de 3-6 Ekim arasında Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde yer alacak.

Kasım Tan'ın "Yüzleşme: Gazze Duvarı II Sergisi", festival boyunca Rami Kütüphanesi'nde ziyaretçilerle buluşuyor olacak.

FESTİVALDE ÇOCUKLAR DA UNUTULMADI

Festival süresince Ümraniye Belediye Binası önünde kurulacak Çocuk Köyü'nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar yer alacak.

Rami Kütüphanesi ise başta geleneksel sanatların çocuklar ile tanıştırıldığı ve deneyimlemelerinin sağlandığı birbirinden farklı etkinliklere ev sahipliği yapacak.

İstanbul AKM Çocuk Sanat Merkezi'nde festival boyunca çocuklara yönelik sanat atölyeleri, müzik etkinlikleri gibi eğlenceli ve eğitici çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Pera Müzesi, 28 Eylül ve 5 Ekim'de çocuk etkinliklerine ev sahipliği yaparken, Fişekhane'de 6 Ekim günü sergilenecek olan çocuk oyunu "44 Kedi Live Show", çocuklarla buluşacak.