Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İstanbul’da başlatılan 'Yarısı Bizden' kampanyasının süresi uzatıldı. Kentsel dönüşümü teşvik etmek amacıyla sunulan bu fırsat, ev veya iş yeri sahipleri ve kiracılara çeşitli kredi ve hibe destekleri sağlıyor. Tüm İstanbullulara açık olan kampanyada, ödemeler yeni evlere geçildikten sonra başlayacak. İşte kampanyanın detayları ve başvuru koşulları…

'YARISI BİZDEN' KAMPANYASI İÇİN BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'Yarısı Bizden' kampanyasının başvuru süresinin uzatıldığını duyurdu. Bakan Kurum, İstanbul’un 39 ilçesinde kampanyaya katılım için tarih sınırlamasının kaldırıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Vatandaşlarımız süresiz olarak başvuru yapabilecek. Yeni projelerde otopark ve sığınak alanlarını proje metrekaresi dışında tutarak, hak kaybını engelliyoruz. Ayrıca, yüklenici firmalara sözleşme bedelinin yüzde 30’unu iş başlar başlamaz ödeyeceğiz."

YARISI BİZDEN KAMPANYASINA BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

KAMPANYADA KREDİ VE HİBE DESTEKLERİ NELER?

'Yarısı Bizden' kampanyası kapsamında hak sahiplerine önemli destek ödemeleri yapılıyor. Bir konut için 700 bin lira hibe ve 700 bin lira kredi verilirken, ek her konut için ise 1 milyon 400 bin lira kredi imkanı sağlanıyor. İş yeri sahipleri de aynı destekten faydalanabilecek; bir iş yeri için 350 bin lira hibe ve 350 bin lira kredi, ek her iş yeri için ise 700 bin lira kredi verilecek.

ÖDEME SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Hak sahipleri adına ödemeler, Bakanlık tarafından yüklenici firmaya yapılacak. Bu ödemeler, yüklenicinin Emlak Katılım Bankası'nda açacağı vadesiz hesaba dört taksit halinde gerçekleştirilecek. Hak sahipleri, ödeme yapmaya ise ruhsat tarihinden 24 ay sonra başlayacak. İlk yıl faizsiz ödeme imkanı sunulacak ve geri kalan borç, her yıl TÜFE artışının yarısı oranında güncellenerek taksitlendirilecek.

KAMPANYA ŞARTLARI VE KİMLER BAŞVURABİLİR?

'Yarısı Bizden' kampanyasında gelir şartı aranmadığından, kredi alımında gelir ve kredi puanı dikkate alınmayacak. Kampanyaya başvurmak isteyen İstanbul'da yaşayan hak sahipleri, e-Devlet üzerinden başvurularını gerçekleştirebilirler. Ancak, bağımsız bölüm sayısı veya inşaat alanının mevcut alanın bir buçuk katını aşması durumunda kampanyadan faydalanılamayacak. Ayrıca, 1 Nisan 2023’ten önce yapı ruhsatı alınmış projeler kampanya kapsamında değerlendirilmeyecek.

KİRACILARA ÖZEL TAŞINMA DESTEĞİ

Kampanya dahilinde, kiracılara da taşınma desteği sağlanacak. Dönüşüme girecek evlerde ikamet eden kiracılara, bir defaya mahsus 100 bin lira taşınma desteği verilecek. Bu destekten, dönüşüme giren taşınmazda ikamet eden ev sahibi veya kiracı faydalanabilecek.