Son yıllarda artan kahveciler özellikle kahve tutkunlarını mest ederken artan fiyatlar sonrası hileli ürünlerin de sayısında gözle görülür bir artış var. Gıda hileleri konusuna dikkat çeken Sabri Pisikoğlu, talebin artmasıyla merdiven altı işletmelerin hileli ürünleri piyasaya sürdüğünü vurguladı. 

Kahve sektöründe hileli satışlar yeni değil. İlk olarak 1860'lı yıllarda kahve ürünlerinde hileler tespit edildi. İngiliz kimyager Arthur Hill Hassall, kahveye ögütülmüş hindibağ eklendiğini keşfetti ve bu kahvede yapılan ilk gıda hilesi olarak tarihe geçti. Bunun üzerinden 150 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen kahvede hile halen devam ediyor.

HİLELİ KAHVE NASIL TESPİT EDİLİR? 

Coffe De Madrid’in kurucusu Sabri Pisikoğlu, kahvede gıda hilelerine dikkat çekerek hileli kahvenin nasıl anlaşılacağı konusunda ipuçları verdi. İşte hileli kahveyi anlamanın yolları:

“Kahvede arpa veya nohut olup olmadığını anlamak için bir kaşık kahveyi bir bardak suya dökün. Eğer kahve dibe çöküyorsa, içinde arpa veya nohut olabilir. Orijinal kahve ise suyun yüzeyinde kalır. Ayrıca, kahvede kil olup olmadığını anlamak için de aynı yöntemi kullanabilirsiniz. Kilin özgül ağırlığı sudan fazla olduğu için bardağın dibine çöker, gerçek kahve ise yüzeyde kalır.”

SÜT TOZU DA HİLE KURBANI

“Süt tozuna melamin katılarak protein oranı yüksek gösterilmeye çalışılıyor. Ancak bu, böbrek taşı ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Melamin zehirlenmesinin semptomları arasında idrarda kan, idrara çıkamama, böbrek enfeksiyonu işaretleri ve yüksek tansiyon bulunmaktadır. Bu nedenle, güvenilir ve denetimli markaları tercih etmek çok önemli.

Ucuz olduğu için merdiven altı işletmelerden alışveriş yaparsanız, hileli kahve ile karşılaşma ihtimaliniz artar. Güvenilir satış noktalarından alışveriş yaparak bu risklerden kaçınabilirsiniz. Ayrıca, alıştığınız ve güvendiğiniz markaları tercih etmek de önemlidir. Her markanın kahve çekirdekleri ve harmanlarının kendine özgü özellikleri vardır. Bu nedenle, güvenilir markalardan alışveriş yaparak hileli kahve ile ilgili endişelerinizi azaltabilirsiniz.”