ABD’ 5 Kasım’da yapılacak olan başkanlık yarışında Demokratik Parti’nin başkan adayı olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Phil Gordon, Harris'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam eden İsrail'e silah ambargosunu desteklemediğini açıkladı.

Gordon, “Başkan Yardımcısı, her zaman net olmuştur: İsrail'in İran ve İran destekli gruplara karşı kendisini savunabilmesini sağlayacaktır. İsrail'e silah ambargosu uygulanmasını desteklemiyor. Gazze'deki sivillerin korunması ve uluslararası insancıl hukukun uygulanması için çalışmaya devam edecektir” dedi.

NE OLMUŞTU?

ABD'nin, Japonya gibi müttefikleriyle ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünün (NATO) diğer üyeleriyle yaptığı gibi İsrail ile arasında karşılıklı bir savunma anlaşması bulunmuyor. Ancak İsrail, ABD’den en çok askeri yardım alan ülkeler listesinin başında yer alıyor.

İsrail, ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi engeli olmadan ABD askeri teknolojilerine ayrıcalıklı erişime sahip bulunuyor.

ABD, ayrıcalıklı müttefik olarak gördüğü İsrail’e, herhangi bir çatışmanın içinde olsun veya olmasın, her yıl 3,8 milyar dolar askeri yardım sağlıyor. ABD, 2008’de kabul edilen bir mutabakat zaptı (MOU) ile İsrail'e 2028'e kadar yılda 3,8 milyar dolar yardım yapmayı taahhüt etmiş bulunuyor.

Dış İlişkiler Konseyinin (CFR) derlediği en güncel kayıtlara göre İsrail, kurulduğu 1948’den bu yana toplam 310 milyar dolar ile ABD dış yardımlarından en fazla payı alan ülke konumunda görünüyor.

İsrail’in, yasalara göre, ABD’nin yaptığı silah yardımlarını yalnızca “meşru müdafaa” amacıyla kullanmayı kabul etmesi gerekiyor.

Ancak Biden yönetimi, İsrail'in ABD silahlarını kullanmada daha fazla sınırlama veya kısıtlama getirmediklerini ve sadece İsrail’in “uluslararası hukuka uymasını beklediklerini” söylemekle yetindi.