Yemekleri belirli bir hızda ve belirli büyüklükteki lokmalarla yemek, insan sağlığı ve iyi bir sindirim sağlamak için büyük önem taşıyor. Gün çerisindeki koşuşturmada yemeği kısa sürede yemeye alışan veya hızlı yemek yeme alışkanlığı kazanmış olan kişiler için uzmanlar bu alışkanlığın olumsuz sonuçlar doğurabileceğini açıkladı. Hızlı yemek tüketimi ile vücut bir süre sonra tokluk hissini algılayamayarak daha fazla kalori tüketebilir. Bu durum da kilo artışına neden olarak, kişinin vücut kitle endeksini olumsuz etkileyebilir.
Uzmanlar, hızlı yemek yiyenlerin kan şekeri seviyelerinin daha hızlı yükseldiğini ve bu kişilerin aşırı yeme eğilimi gösterdiğini belirtiyor. Ancak, hızlı yemenin doğrudan diyabete neden olduğuna dair kesin bir kanıt olmasa da, yeme hızı ile diyabet gelişimi arasında bir bağlantı olduğuna dair araştırmalar mevcut.
YAVAŞ YEME SİNDİRİME YARARLI
Sağlığa birçok faydası bulunan yavaş yemek yeme; aşırı yemeyi önlerken sindirimi iyileştirerek kilo kontrolüne yardımcı olur. Gastrointestinal sorunları azaltmada da etkili olan yavaş yeme alışkanlığı, yiyeceklerle daha sağlıklı bir ilişki kurulmasına katkı sunar. Yemek yeme hızını değiştirmek isteyenler için birkaç etkili yöntem bulunuyor.
YAVAŞ YEME İÇİN TEKNİKLER
Yemek Alanını Değiştirin: Televizyon karşısında yemek yemek yerine yemek masasında oturmak, yemeğe odaklanmanıza yardımcı olabilir.
Çiğneme Sayısı: Bir lokmayı yutmadan önce en az 24 kez çiğnemek, daha yavaş yemenizi sağlayabilir.
Su İçmek: Yemek aralarında su içmek, yeme hızınızı yavaşlatabilir ve doygunluk hissini artırabilir.
Yavaş Yiyen Biriyle Sofraya Oturun: Yavaş yiyen bir arkadaş veya aile üyesiyle yemek yemek, yeme hızınızı düşürmenize yardımcı olabilir.
Kaşığı Bırakın: Bir lokma aldıktan sonra kaşığı tabağa bırakmak, yeme temponuzu kontrol etmenin en etkili yollarından biridir.