2024'ün ilk yarısında Japonya'da 40 bine yakın kişi evlerinde tek başına yaşamını yitirdi;  ülkenin polis teşkilatının verilerine göre, bu kişilerin yaklaşık yüzde 10'u ölümlerinin üzerinden bir aydan fazla zaman geçtikten sonra bulunabildi. Hatta 130 kişi ise ölümünden ancak bir yıl sonra keşfedildi.

DÜNYANIN EN YAŞLI NÜFUSA SAHİP ÜLKESİ

Birleşmiş Milletler'e göre, Japonya şu anda dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip ülkesi. Polis teşkilatı, bu durumu ele alarak yaşlıların yalnız yaşamaları ve yalnız ölmeleri sorununa yönelik çözüm geliştirilmesini umuyor. 2024'ün ilk aylarını kapsayan raporda, yalnız yaşayan 37 bin 227 kişinin evlerinde ölü bulunduğu, bu kişilerin yüzde 70'inden fazlasının 65 yaş ve üzeri olduğu belirtildi.

BİR AY SONRA FARK EDİLENLER BİLE VAR

Raporda, evlerinde yalnız başına ölen kişilerin yüzde 40'ının aynı gün tespit edilebildiği ifade ediliyor. Ölümleri bir aydan daha uzun sürede fark edilenlerin sayısı ise 3 bin 939 olarak kaydedildi. Yalnız başına ölenler arasında en büyük grubu, 7 bin 498 ölümle 85 yaş ve üzeri kişiler oluşturuyor. Bu grubu 5 bin 920 ölümle 75-79 yaş arası bireyler takip ederken, 70-74 yaş grubunda ise 5 bin 635 ölüm kaydedildi.

TEK KİŞİLİK HANE SAYISI 23.3 MİLYON OLACAK

Japon kamu televizyonu NHK, bu raporun sahipsiz ölümleri inceleyen bir meclis komisyonu ile paylaşılacağını belirtti. Bu yılın başlarında, Japonya Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırma Enstitüsü, 2050 yılına kadar yalnız yaşayan 65 yaş ve üzeri kişilerin sayısının 10.8 milyona ulaşmasının beklendiğini açıkladı. Aynı dönemde, tek kişilik hane sayısının ise 23.3 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.

YAŞLANAN NÜFUSLA MÜCADELE

Japonya, uzun süredir yaşlanan ve azalan nüfusuyla mücadele ediyor. Nisan ayında hükümet, yalnızlık ve izolasyon sorunlarını ele alan bir yasa tasarısı sundu. Japonya'nın yanı sıra bazı komşu ülkeler de benzer demografik sorunlarla karşı karşıya. Çin'in nüfusu 2022'de, 1961'den bu yana ilk kez düşerken, Güney Kore ise birçok kez dünyanın en düşük doğurganlık oranına sahip ülke olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: BBC News Türkçe