Doğal ve tarihi güzellikleri ile her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turisti konuk eden ülkemizde son günlerde Kissebükü Antik Kenti konuşuluyor.  Bakan Ersoy, Kissebükü Koyu’nun kuzey sahilindeki yapı grubunun kilise, vaftizhane, hamam ve dini işlevli birçok yapıya ait kalıntıların yer aldığı bir dini merkez olduğunu ifade etti. Açıklamaların ardından Kissebükü Antik Kenti nerede? ve Kissebükü hangi ile bağlı? Araştırmaları hız kazandı.

Kissebuku Antik Kenti B

KİSSEBÜKÜ ANTİK KENTİ NEREDE?

Kissebükü, Kıyı Karya'nın iki önemli antik kenti olan Keramus ve Halikarnassus'un sahil yönündeki kesişme noktalarından birinde yer alıyor.

Günümüz coğrafyasında ise Kissebükü Antik Kenti Muğla’nın Bodrum ilçesinde Mazıköy Mahallesi’nde bulunuyor.

Kissebuku Antik Kenti C

KİSSEBÜKÜ ANTİK KENTİ ÖZELLİKLERİ

Kissebükü Antik Kenti’nin tarihinin, Arkaik Dönem’den Geç Antik Dönem’e kadar uzandığı belirtilirken, Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi olarak kullanıldığı biliniyor.

6. yüzyıldan günümüze kadar gelmiş duvar resimleri ve döneminin özelliklerini korumuş mimari yapılarıyla dikkat çeken Kissebükü Antik Kenti’nin Bölgedeki diğer erken Hristiyanlık yerleşimlerinden farkı, antik bir kent üzerine kurulmayıp doğrudan Bizans yerleşim sistemine göre tasarlanmış olmasıdır.

Kissebükü Koyu’nun kuzey sahilinde yer alan yapı grubunda, vaftizhane, kilise, hamam ve dini işlevli birçok yapıya ait kalıntılar yer alıyor ve döneminde bir dini merkez olarak işlev görüyordu.