Ekonomi

Konutta ‘Halka pay’ dönemi

Markalı konut üreticilerinin, ‘Konut alamayana pay satışı’ hızlanıyor. En son Sinpaş GYO tarafından açıklanan ‘Paylı Gayrimenkul’ sistemiyle firmanın fiyatı 10 milyon TL’nin altındaki konutu 10, 10 milyon TL’den pahalı konutu ise 20 ‘pay’a bölünüyor. 3 ay sonra kira geliri, 6 yıl sonra ‘pay sahiplerinden biri dahi istese bile’ gerçekleştirilecek konut satışından kazanç payı elde ediliyor… 'Paylı Gayrimenkul’ satışı, borsada yapılan ‘Halka Arz’ satışına benzetildi.

Abone Ol

Ekol Haber'den Emre Kulcanay’ın haberine göre; konut sektörü, girdiği darboğazdan çıkmak için yatırımcıya yeni kazanç modelleri teklif ediyor. En son, ‘Konuttan Pay Satışı’, sektörde umut haline geldi. 

‘ARSA SAHİPLİLİĞİ’NDEN SONRA ‘PAY SAHİPLİĞİ’ İLE YENİ TEKLİF

‘Arsa satışı’, ‘markalı konuta arsa payından ortak olma’ gibi pazarlama yöntemleri geliştiren konut sektörü, İngiltere’de uygulanan ‘pay satışı’ ile konut satışlarını artırmaya çalışıyor… Bunun son örneği, Sinpaş GYO tarafından ‘Paylı Gayrimenkul Sistemi’ olarak tanıtıldı. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Çelik, konut satışlarındaki düşüş, konut kredisi faizindeki yüksek oranlardan ötürü konuta erişimde yaşanan finansman zorlukları ve konutta değer artışına vurgu yaptığı konuşmasında ‘Paylı Gayrimenkul’ sistemini anlattı. 

KONUT, FİYATINA GÖRE ‘PAY’ EDİLECEK

Çelik’in açıklamasına göre; firma tarafından geliştirilen ‘Paylı Gayrimenkul’ satış sistemi, yine sadece firmanın İstanbul, Ankara ve Denizli’de hayata geçirdiği projelerdeki ‘tamamlanmış’ konutlar için geçerli olacak. Satış fiyatı 10 milyon TL’nin altındaki konutlar 10 paya ve fiyatı 20 milyon TL’nin üzerindeki konutlar 20 paya bölünecek. Yatırımcı, konuttan bütçesi oranında birden fazla pay satın alabilecek. Pay edilen konutlara, ‘müşterek tapu’ çıkarılacak.


Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, 'Paylı Gayrimenkul' sistemini anlattı... 

3 AY SONRA KİRA, 1 YIL SONRA PAY SATIŞI, 6 YIL SONRA SATIŞTAN KAZANÇ PAYI

‘Yeni nesil model’ olarak tanıtılan sistemde pay sahipleri 3 ay sonra kira geliri elde edebilecek. Kiradan pay geliri, bölgenin rayiç bedeli esas alınarak firma tarafından belirlenecek kira bedeli üzerinden belirlenecek. Satıştan kazanç payında ise bağımsız gayrimenkul değerleme şirketinin belirleyeceği fiyat üzerinden hesap yapılacak. Pay ediniminden 1 yıl sonra sahip olunan pay, online satış platformları aracılığıyla satılabilecek. Pay sahipleri arasında anlaşmazlık olmaması için konutun sahipliği 6 yıl süre boyunca firmada olacak. Pay ortakları bu süre içinde kira gelirinden payları oranında gelir elde edecek.

SATILAN PAY, PEŞİNAT OLABİLECEK

Pay sahipleri, 6 yıl sonra ise ortak olunan konutun satılması halinde satıştan kazanç payı elde edebilecekler. Satıştan ‘kâr payı’ alan yatırımcı, kazancını yine aynı firmanın yeni projesinde ‘peşinat’ olarak değerlendirebilecek. Satış için, pay sahiplerinden birinin bile pay sahibi olduğu konutu satmak istemesi yeterli olacak. Çelik, bu durumu ‘Malik bütünlüğünün bozulmasından dolayı’ diyerek açıkladı.

PAY SİSTEMİ İLE NASIL EV SAHİBİ OLUNACAK? KAÇ TL ÖDENECEK? 

Fiyatı 5 milyon TL olan konut 10 paya ayrılacak. Konutun 1 payı 500 bin TL’den satılacak. O payın yüzde 25’i (1/4) oranında peşinat tutarı 125 bin TL ödendikten sonra kalan ödeme olan 375 bin TL, 10 eşit taksitle, ayda 37.5 bin TL olarak ödenecek.