Libya'da Bingazi merkezli doğu yönetimi ile Trablus merkezli uluslararası tanınırlığı olan hükümet merkez bankası ve petrol gelirlerini ele geçirmek için bir uzun süredir birbirleriyle mücadele ediyor.

PETROL BİNGAZİ HÜKÜMETİNİN KONTROLÜNDE

Halife Hafter liderliğindeki Bingazi hükümeti her ne kadar uluslararası anlamda tanınmıyor olsa da petrol sahalarının çoğunun kontrolünü elinde bulunduruyor.

KADDAFİ SONRASI İKİ YÖNETİM KURULMUŞTU

Akdeniz'in başlıca petrol üreticilerinden olan Libya'da Muammer Kaddafi yönetimi 2011 yılında NATO tarafından desteklenen bir ayaklanmayla devrilmiş, 2014 yılında ise ülkenin doğu ve batısında rakip yönetimler kurulmuştu.

Trablus'taki hükümeti destekleyen Türkiye, ülkedeki askeri varlığını 2020 yılından bu yana koruyor.

İKİ YÖNETİM ARASINDAKİ GERİLİM SU YÜZÜNE ÇIKTI

İki yönetim arasındaki gerilim rakip hiziplerin Libya Merkez Bankası Başkanı Sadık el-Kabir'i görevden alma çabalarıyla beraber tekrar su yüzüne çıktı.

Libya Merkez Bankası, ülke için hayati önem taşıyan petrol gelirlerinin tek tahsilatçısı olarak faaliyet gösteriyor.

TÜM PETROL SAHALARINI KAPATABİLİR

Reuters’ın haberine göre, Libya'nın doğusunu kontrol eden hükümetin tüm petrol sahalarını kapatacağı iddia edildi. Petrol tesislerini işleten Trablus merkezli devlet petrol şirketi açıklamayı henüz doğrulamadı. Libya'nın doğusundaki hükümet petrol sahalarının ne kadar süreyle kapalı kalabileceğini ise belirtmedi.

Ulusal meclisin bulunduğu Doğu Libya yönetimi Hafter'in başında bulunduğu Libya Ulusal Ordusu'nun (LNA) kontrolü altında faaliyet gösterirken uluslararası alanda tanınan Trablus merkezli hükümet Başbakan Abdulhamid Dbeibeh tarafından yönetiliyor.

PETROL ŞİRKETİ NOC MÜCBİR DURUM İLAN ETMİŞTİ

Devlet petrol şirketi NOC, Ağustos başlarında ülkenin güneybatısında yer alan ve en büyük petrol sahalarından biri olan günde 300.000 varil kapasiteli Sharara sahasında mücbir durum ilan etmiş, karara gerekçe olarak bölgedeki protesto eylemlerini gerekçe göstermişti.