Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığı gerçeği ile bir kez daha karşı karşıya kaldı. Malatya’da gerçekleşen deprem can kaybına neden olmadı ancak, 6 Şubat depremi ile büyük kayıplar yaşayan bölge halkını tedirgin etti. Sarsıntı ile binlerce kişi evlerini terk ederken, yeni bir deprem olur mu? korkusuyla pek çok kişi kapalı alanlara girmekte sorun yaşadı. Diğer yandan uzman isimler de Malatya depremini yorumladı. Bugünkü depremin yeni depremleri tetikleyip tetiklemeyeceği merak konusu olurken, Malatya Sürgü fayının nereden geçtiği de internette en çok aranılan konular haline geldi…

Fay Hatti A

MALATYA DEPREMİ YENİ DEPREMLERİ TETİKLER Mİ?

Ankara Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, katıldığı canlı yayında Malatya depremine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Malatya'daki depremin 6 Şubat depremlerinin ikincisi olan Çardak Sürgü Fayı'nın kuzey doğu ucunda yaşandığını söyleyen Pampal, "Malatya'nın yakın doğusunda Yeşilyurt'tan başlayıp, Göksun'a kadar uzanan bir hattır o. Sivrice, Pütürge oralarda yakın zamanlarda oldu. Bu büyüklükteki depremler 6 Şubat depremlerinin etkisiyle hasar görmüş yapılar üzerinde yıkıcı etki yaratabilir. Bunun dışında çok yıkıcı sayılmaz" ifadelerini kullandı.

Bölgede Doğu Anadolu Fayı'yla Kuzey Anadolu Fayı'nın kesiştiğini anımsatan Pampal, "Karlıova'dan Erzincan’a doğru Kuzey Anadolu fayının üzerinde sismik boşluk olarak tanımladığımız Yedisu Fayı var. O fayın kırılmasını 6 Şubat öncesi de tartışıyorduk. O bölgede meydana gelecek ilk depremlerden biri orada olacak demek" dedi.

Malatya'daki depremin Yedisu Fayı'nın tetikleyip tetiklemeyeceği sorusuna da cevap veren Pampal, 5.9'luk depremin Yedisu Fayı'nı tetikleyecek bir güç olmadığını söyledi.

Malatya Fayı A

MALATYA-SÜRGÜ FAYI NEREDEN GEÇİYOR?

Malatya-Sürgü fayı toplamda 220 kilometrelik bir fay. Malatya'nın batısından geçen fay yaklaşık 160 kilometre uzunluğunda. Sürgü'den başlıyor Kemaliye'ye kadar uzanıyor. Ovacık fayıyla birleşiyor ve toplam 220 kilometrelik bir fay hattı oluşturuyor.