Meltem Kaya Sapmaz- Ekol Haber
DSÖ'nün maymun çiçeğiyle ilgili açıklamalarının ardından dünya resmen diken üstünde. "COVID-19'da yaşadığımız türden bir pandemi olur mu?" sorusu gündeme gelirken, hastalığın kuluçka süresi, bulaşma riski ve nasıl bulaştığı konuları da gündeme geldi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, merak edilenleri ekol.haber.com.tr'ye anlattı.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN KULUÇKA SÜRESİ NE KADAR?
Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, maymun çiçeği virüsünun kuluçka süresini açıkladı. Davutoğlu Şenol, virüsün kuluçka süresinin 2-4 hafta olduğunu belirterek; uzun bir süre olduğunun altını çizdi.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN BULAŞICILIK ORANI NE ZAMAN DAHA FAZLA OLUR?
Prof. Dr. Şenol, maymun çiçeği virüsünun bulaşıcılık oranının daha çok döküntüler çıktığında; diğer bir deyişle hastalığın aktif olduğu dönemde yüksek olduğunu söyledi. Şenol aynı zamanda sadece belirtilerin görüldüğü zamanda değil, bulaşmanın virüsün vücuda girdiği andan itibaren kuluçka döneminde başladığını ifade etti.
Bulaşma bütün kuluçka dönemi boyunca bulaşma riski var. Kuluçka dönemi demek mikrobun belrtisiz bir şekilde kalması demek.
Rakam veremeyiz. Daha yüksek olasılık cinsel yolla bulaşma. Cinsel yolla bulaşmasının nedeni yakın temas. Korona solunum yoluyla bu sadece temasla bulaşıyor. Temasın yoğun olduğu ilişkilerde yüksek.