Daha önceden 9 büyükşehirde altın ve değerli mücevherlerin satıldığı kuyumculara denetim yapılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Mehmet Şimşek'in, "Düşük gelir beyan eden büyük ve riskli mükellefleri incelemeye devam ediyoruz" demesiyle alan genişletildi ve 36 ilde 500 büyük ve riskli mükellef kuyumculara denetim düzenlendi. Kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere yönelik denetimler genişletilirken, kuyumcular bazı kriterlerde incelendi. Buna göre, denetim yapılan kuyumcularda, fiili stok sayımının yanı sıra altın ve değerli taş alım ve satımının faturalandırılması, döviz alım-satım yetki belgesi ile POS cihazı ve banka hesapları gibi hususlar yönünde değerlendirildi.

BAKAN ŞİMŞEK: ‘‘KUYUMCU VERGİ MATRAHI 16 BİN 46 LİRA’’

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ile Risk Analiz Genel Müdürlüğü ilk aşamasında Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Bunlar çok düşük rakamlar" dediği kuyumculuk sektörünü yakın takibe almıştı. Ayrıca Temmuz ayında 9 büyükşehirdeki işletmelerde fiili envanter denetimi gerçekleştirmişti.

36 İLDE 500 KUYUMCUYA DENETİM

Bakan Şimşek'in kayıt dışılıkla mücadelede aralıksız devam edilmesi talimatları çerçevesinde harekete geçen Vergi Denetim Kuruluna bağlı vergi müfettişleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı gelir uzmanlarından oluşan ekipler, denetimlerini hız kesmeden genişletti. Bakanlık ekipleri, bu kez 36 ildeki 500'ü aşkın işletmede büyük ve riskli kuyumcu işletmelerine ilişkin denetim ve fiili envanter çalışması yaptı.

Altin Fiyat 10 Agustos-1

ALTININ FATURASI DETAYLI OLARAK İNCELENDİ

Kuyumculuk piyasasında faaliyet gösteren mükelleflere yönelik denetimlerde, fiili stok sayımlarının yanında işletmelerde faturasız altın ve değerli taş alım ve satımı yapılıp yapılmadığı, ödemelerin ve tahsilatların firmaya ait olmayan banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği tespit edildi. Denetimlerde, faturalarda ürünlere ait gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediği, mükelleflerin yetki belgeleri olmadığı halde döviz alım-satımı yapıp yapmadığı da kontrol edildi. Ayrıca, bu işletmelerde başkalarına ait POS cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı gibi diğer hususlar da detaylı olarak incelendi.

‘‘BÜYÜK VE RİSKLİ MÜKELLEFLERİ İNCELEMEYE DEVAM EDİYORUZ’’

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde de kayıt dışılıkla her alanda etkin yöntemlerle mücadele ettiklerine ifade ederek, "Vergide adalet ilkemiz çerçevesinde çok kazandığı halde düşük gelir beyan eden büyük ve riskli mükellefleri incelemeye devam ediyoruz" diye belirtti.

Dürüst mükelleflerin her zaman yanında olduklarını söyleyen Şimşek, "Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamakta kararlıyız. Tüm sektörlere yönelik denetimlerimiz artarak devam edecek" dedi.